Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
3. októbra 2023, 8:49
Čas čítania 0:47

Neapol zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie hneď pri supervulkáne. Mnohí obyvatelia začínajú panikáriť, odmietajú zostať doma

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Okolie Neapola zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 4,0.

Zemetrasenie s magnitúdou 4,0 zasiahlo oblasť Neapola večer približne o 22.08 h. Za epicentrum zemetrasenia odborníci vyhlásili územie Campi Flegrei, v ktorom sa nachádza aj rovnomenný supervulkán, informuje talianska agentúra Ansa.it.

Zemetrasenie cítili obyvatelia v rôznych oblastiach okolo Neapola. Mnoho ľudí sa po zacítení otrasov rozhodlo odísť zo svojich domovov, pretože dostali strach a začali panikáriť. V oblasti Neapola ide o druhé silnejšie zemetrasenie za posledný týždeň. 

Mnohí ľudia obviňujú vedcov, že silu zemetrasenia podľa nich podhodnocujú. Mnohí obyvatelia obce Campi Flegrei sa v noci báli, že im spadne dom, a tak radšej vyšli do ulíc. Podľa odborníkov však išlo o povrchové zemetrasenie a seizmická aktivita bude pokračovať.

Zemetrasenie zasiahlo oblasť pri supervulkáne

Supervulkán Campi Flegrei, označovaný aj ako Flegrejské polia, je menej známy ako neďaleká sopka Vezuv, no jeho nedávna aktivita momentálne vyvoláva obavy. V oblasti tejto vulkanickej kaldery žije zhruba pol milióna ľudí, lávu naposledy chrlila v roku 1538. Predpokladá sa, že erupcia supervulkánu Campi Flegrei prispela pred 30-tisíc rokmi k vymretiu neandertálcov.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Oblasť kaldery je v súčasnosti neustále monitorovaná z dôvodu rizika zemetrasení alebo sopečných erupcií. INGV nedávno uviedol, že i napriek zvýšenej seizmickej aktivite v okolí tohto supervulkánu je pravdepodobnosť erupcie relatívne nízka.

neapol
Zdroj: Unsplash/Danilo D’Agostino
Domov
Zdieľať
Diskusia