Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
27. septembra 2023, 16:38
Čas čítania 0:37

Neapol zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie za posledných 40 rokov. Zem sa triasla pri supervulkáne, varujú experti

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Okolie Neapola zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 4,2.

Zemetrasenie s magnitúdou 4,2 zasiahlo v noci na stredu oblasť vulkanickej kaldery západne od talianskeho mesta Neapol. Podľa expertov ide o najsilnejšie otrasy v tejto oblasti za uplynulých 40 rokov. 

Zemetrasenie bolo zaznamenané o 3.35 h miestneho času v hĺbke tri kilometre, otrasy bolo cítiť na väčšine územia Neapola, uviedol Taliansky národný inštitút geofyziky a vulkanológie (INGV). Podľa miestnych úradov zemetrasenie vystrašilo obyvateľov, no nespôsobilo škody ani zranenia.

Zemetrasenie zasiahlo oblasť pri supervulkáne

Supervulkán Campi Flegrei, označovaný aj ako Flegrejské polia, je menej známy ako neďaleká sopka Vezuv, no jeho nedávna aktivita vyvolala obavy. V oblasti tejto vulkanickej kaldery žije zhruba pol milióna ľudí, lávu naposledy chrlila v roku 1538. Predpokladá sa, že erupcia supervulkánu Campi Flegrei prispela pred 30-tisíc rokmi k vymretiu neandertálcov, píše AFP.

Oblasť kaldery je v súčasnosti neustále monitorovaná z dôvodu rizika zemetrasení alebo sopečných erupcií. INGV nedávno uviedol, že i napriek zvýšenej seizmickej aktivite v okolí tohto supervulkánu je pravdepodobnosť erupcie relatívne nízka.

neapol, itálie
Zdroj: Pexels/Francesco Meglio
Domov
Zdieľať
Diskusia