Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
5. októbra 2023 o 6:40
Čas čítania 0:26

Aké bude na Slovensku počasie túto zimu? Zažijeme teplé Vianoce, no potom udrú kruté mrazy, hovorí predpoveď

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Klimatický jav El Niño ovplyvní počasie aj v Európe.

Počasie bude túto zimu výrazne ovplyvnené prírodným javom El Niño, ale karty zamieša aj príbuzný fenomén La Niña. Do Európy prinesie počas vianočných sviatkov najmä oteplenie. V januári a vo februári však na Slovensku aj v iných krajinách strednej Európy odborníci predpovedajú krutú zimu, informuje český portál tn.cz.

„Pre Európu vidíme, že východné výškové stratosférické prúdenie v okolí trópov a La Niña dlhodobo štatisticky zvyšujú šance, že počas zimného obdobia dôjde k otepleniu vo vysokej výške v polárnej oblasti,“ povedala pre TV Nova meteorologička Dagmar Honsová.

Práve teplý vzduch vytlačí zo severných krajín arktický vzduch. Ten by mal podľa odborníkov zasiahnuť strednú Európu. Meteorológovia predpokladajú, že mrazivé teploty zasiahnu Slovensko začiatkom roka 2024.  

zima
Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia