Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
13. októbra 2023 o 17:20
Čas čítania 0:49

Štát pripomína, kto má nárok na špeciálny ochranný príspevok. Dávka 87 € je určená pre rôzne skupiny Slovákov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ochranný príspevok vypláca štát mesačne v hodnote 86,80 eura.

Štát umožňuje penzistom, invalidom a tehotným ženám získať mesačný príspevok v hodnote 86,80 eura. Ide o ochranný príspevok, ktorý je určený pre ľudí v hmotnej núdzi. O príspevok môžu požiadať písomne na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta, kde majú trvalý pobyt, informuje Pravda.

Žiadosť musí obsahovať základné informácie ako meno, priezvisko, rodné číslo, dátum narodenia a podobne. Obsahovať musí aj údaje o príjme, bytových pomeroch a údaje o majetku členov domácnosti. V neposlednom rade aj adresu na prevzatie písomností a číslo účtu v banke. 

Nárok na príspevok majú tieto skupiny

Príspevok dostanú len členovia domácnosti, ktorí dosiahli vek na starobný dôchodok, sú poberateľmi predčasného starobného dôchodku alebo sú invalidní a nevykonávajú zárobkovú činnosť. 

Na tehotné ženy sa príspevok vzťahuje od začiatku ôsmeho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom. Nárok majú aj osamelí rodičia, ktorí sa starajú o dieťa do jedného roka, ale aj ľudia, ktorí sa starajú o fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanú na opatrovanie.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Príspevok je určený pre ľudí, ktorí majú nepriaznivý zdravotný stav a nie sú práceschopní, ale aj pre ľudí, ktorí sú odkázaní na domácu opatrovateľskú službu. Dostupný je aj pre tých, ktorí sa zúčastňujú na resocializačných programoch v resocializačnom stredisku pobytovou formou a nemôžu si zabezpečiť príjem.

Domov
Zdieľať
Diskusia