Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
14. októbra 2023, 9:48
Čas čítania 1:07

ZOZNAM: Zdražovanie spomaľuje už siedmy mesiac. Ktoré potraviny od minulého roka zlacneli?

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Klesli najmä ceny za maslo, olej či kurča.

Medziročná inflácia klesla z augustovej hodnoty 8,9 % na septembrovú 8,2 %. Pokles inflácie sa drží už od marca 2023 a aktuálne je na podobnej úrovni ako ešte pred začiatkom minulého roka.

„Prudšiemu poklesu zabránilo medzimesačné zvýšenie cien v priemere o 0,3 % ovplyvnené najmä tradičným septembrovým zdražovaním cien v školstve, ktoré navyše podporil aj pokračujúci rast cien benzínu a nafty, ako aj vybraných služieb,“ informoval Štatistický úrad.

Infláciu smerom nadol ťahali najmä ceny potravín, ktoré boli zodpovedné za viac ako polovicu septembrového spomalenia priemernej inflácie. „Potraviny v septembri v priemere už síce ďalej nelacneli, ale ani nedraželi a dynamika ich medziročného rastu sa spomalila z 13,6 % na 11,3 %,“ uviedol analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Tempo medziročného rastu spomalilo vo všetkých deviatich zložkách potravín. Viac ako 20-percentný medziročný rast cien zostal už iba pri cukre, džeme a cukrovinkách. Rast cien v porovnaní so septembrom 2022 v odbore bývanie a energie klesol na úroveň 6,5 %, je to najnižšia hodnota rastu cien od konca roku 2021.

potraviny
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák


Napriek medzimesačnému zdraženiu boli pohonné látky stále o 0,6 % lacnejšie ako pred rokom. Zdynamizoval sa však rast cien v skupine dopravné služby na úroveň 22,5 %.
Výraznejšiemu poklesu celkovej inflácie zabránil nárast cien v odbore pošta a spoje, najmä pre zvýšenie poplatkov telekomunikačných operátorov na hodnotu 5,1 %.

15. novembra 2023, 9:00 Čas čítania 2:36 Hypotéky môžu byť ešte drahšie. V prípade vyššieho zdanenia bánk by nemuselo dostať úver až 20-tisíc Slovákov Hypotéky môžu byť ešte drahšie. V prípade vyššieho zdanenia bánk by nemuselo dostať úver až 20-tisíc Slovákov

Podobne negatívne na infláciu vplýval aj rast cien v odbore alkoholické nápoje a tabak, spotrebitelia za ne platili v priemere o 9,4 % vyššie sumy ako pred rokom. Index spotrebiteľských cien sa v septembri 2023 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 8,2 %, za nízkopríjmové domácnosti o 8,5 % a za domácnosti dôchodcov o 7,9 %.

Spolu za deväť mesiacov roka 2023 spotrebiteľské ceny dosiahli medziročný rast 12 % (domácnosti zamestnancov 11,9 %, nízkopríjmové domácnosti 12,7 %, domácnosti dôchodcov 12,5 %).

 

Domov
Zdieľať
Diskusia