Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
15. októbra 2023, 11:33
Čas čítania 0:59

Prečo sa Slováci rozvádzajú? Nevera nie je najčastejší dôvod, ukazujú nové štatistiky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na okresné súdy prišlo celkovo 10 105 návrhov na rozvod manželstva, čo je o 71 návrhov viac ako v roku 2021.

Najčastejšou príčinou rozvodov v roku 2022 bola rozdielnosť pováh, názorov a záujmov manželov. Tento dôvod dominoval v 67 percentách z celkového počtu 8 180 rozvedených manželstiev. Vyplýva to zo štatistickej ročenky za rok 2022, ktorú zverejnilo Analytické centrum Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.


„Táto príčina má stabilné miesto ako najčastejšie uvádzaná príčina u mužov a žien za posledných päť rokov,“ uvádza sa v štatistickej ročenke.

Ďalším dôvodom boli ostatné príčiny u mužov (11 percent z celkového počtu rozvedených manželstiev) a u žien (12 percent z celkového počtu rozvedených manželstiev).


Ako tretia najčastejšia príčina rozvratu v rozvedených manželstvách je uvádzaná nevera mužov. Tento dôvod predstavuje deväť percent z celkového počtu rozvedených manželstiev.

Medzi ďalšími príčinami bol alkoholizmus, nezáujem o rodinu, zlé zaobchádzanie alebo odsúdenie za trestný čin, neuvážené uzavretie manželstva, sexuálne nezhody a zdravotné dôvody (vrátane neplodnosti).

Rozvádzame sa čoraz viac

Na okresné súdy v Slovenskej republike došlo v roku 2022 spolu 10 105 návrhov na rozvod manželstva. Je to o 71 návrhov viac ako v roku 2021. V sledovanom období piatich rokov je zaznamenaný pokles o 15 %.

7. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 4:06 Sleduješ frajerovu ex cez fake účet na Instagrame? Opýtali sme sa odborníčky, prečo to nie je v poriadku Sleduješ frajerovu ex cez fake účet na Instagrame? Opýtali sme sa odborníčky, prečo to nie je v poriadku

V štatistickej ročenke sa uvádza, že z rozvedených manželstiev v roku 2022 bolo takmer 60 % s maloletými deťmi. Najviac sa rozvádzali rodiny s jedným dieťaťom.

Priemerná dĺžka konania z povolených rozvodov v roku 2022 predstavovala v celoslovenskom meradle 5,7 mesiaca. Najdlhšie sa vybavovali rozvody v
Bratislavskom kraji – 8,6 mesiaca, najkratšie v Nitrianskom kraji – 4,3 mesiaca.

Z celkového počtu rozvedených manželstiev v roku 2022 bolo najviac rozvedených takých, ktoré trvali 20 rokov a viac. 

Domov
Zdieľať
Diskusia