Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
18. októbra 2023 o 7:29
Čas čítania 0:42

V Bratislave má vyrásť megalomanský prístav, ochranári aj mesto bijú na poplach. Prídeme o chránené územie, varujú

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Investor sľubuje tisíce pracovných miest aj nové obrovské parkovanie. Moderný dopravný uzol sa nestretol s pochopením u ochranárov. Stáť by mal totiž na území chránených mokradí.

Bratislava by mala dostať nový prístav na Dunaji. Náklady na megalomanský projekt vo Vlčom hrdle sa môžu vyšplhať na miliardu eur. Developer sľubuje zvýšiť rozvojový potenciál Bratislavy aj tisíce pracovných miest, má to však háčik. O projekte informovali Hospodárske noviny.

V plánovanom logistickom uzle v Bratislave by sa podľa predstáv stretávala cestná, železničná aj lodná doprava. Spoločnosť Win-Port Invest, ktorá za projektom Harbour park Vlčie hrdlo (HPVH) stojí, plánuje v roku 2025 začať so stavbou novej križovatky na rýchlostnej ceste R7 pri Slovnafte. 

Súčasťou stavby má byť prístavný bazén a nadväzujúci logistický park s halami a infraštruktúrou. V logistike, administratíve a službách projektu by malo podľa plánov pôsobiť 2 700 zamestnancov. Na mieste by tiež malo vzniknúť vyše 3 600 parkovacích miest, vymenúva portál Yim.ba. 

Projekt sa však nestretol s pochopením u ochranárov. Veľkolepé plány sa nepozdávajú ani envirorezortu a mestu. Daň za prístav by bolo zničené územie chránených mokradí. Strana Demokrati o projekte pred voľbami hovorila ako o najväčšom biomasakri za posledných 30 rokov. Mesto by podľa nich mohlo prísť až o 100-tisíc stromov, upozornili Hospodárske noviny.

prístav, projekt
Zdroj: WIN-PORT Invest/EIA
prístav
Zdroj: YIM.BA
Domov
Zdieľať
Diskusia