Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
22. októbra 2023, 16:36
Čas čítania 0:47

FOTO: Kto spôsobil hrozivé naklonenie múru Bratislavského hradu? Developer projektu Vydrica vinu odmieta

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Problém sa bude odstraňovať stavebným riešením.

Kancelária Národnej rady, ktorá má v správe Bratislavský hrad a jeho okolie, eviduje praskliny v časti hradného múru nad Žigmundovou bránou. Nejde vraj o havarijný stav a návštevníci areálu Hradu nie sú ohrození.

Developer Vydrica Development pritom odmieta, že by medializované informácie o poškodení chodníkov a odklone múru v areáli Hradu súviseli s výstavbou jeho projektu v podhradí. Vraj boli zdokumentované už v roku 2014, teda päť rokov pred začiatkom stavebnej činnosti. 

„Keďže k dnešnému dňu z dokumentov a meraní, ktoré má Kancelária NR SR k dispozícii, nie je možné jednoznačne určiť príčiny vzniku prasklín a posunov, iniciuje ďalšie rokovania s odborníkmi na danú problematiku,“ skonštatoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou s tým, že pripravuje doplnenie podkladov pre ďalšie relevantné odborné stanoviská a znalecké posudky.

6. októbra 2023, 14:00 Čas čítania 2:25 FOTO: Videli sme novú štvrť Vydrica pod Bratislavským hradom. Najdrahší byt stojí viac než 2 milióny eur, ponúka výhľad na Dunaj FOTO: Videli sme novú štvrť Vydrica pod Bratislavským hradom. Najdrahší byt stojí viac než 2 milióny eur, ponúka výhľad na Dunaj

Zaznamenaný problém sa bude odstraňovať stavebným riešením. Ak sa však preukáže príčinná súvislosť s činnosťou developera na hradnom kopci, náklady na sanáciu si od neho bude Kancelária NR SR nárokovať. Kontrolné merania posunov v dohodnutých bodoch vykonáva nezávisle Kancelária NR SR aj developer.

Vydrica Development s Kanceláriou NR SR priebežne komunikuje počas celej výstavby projektu. Developer pravidelne monitoruje a vyhodnocuje skalný masív nad projektom v súvislosti s realizovaným spevňovaním hradného brala aj výstavbou projektu.

Vydrica
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia