Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. novembra 2023 o 8:04
Čas čítania 0:50

MAPA: Na Slovensku dnes hrozia povodne. Veľmi rizikové sú hlavne tieto oblasti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V niektorých oblastiach môžeš očakávať aj silný vietor. Dosahovať môže rýchlosť až do 135 kilometrov za hodinu.

Na Slovensku v nedeľu treba vo viacerých okresoch počítať so silným dažďom, hrozia aj povodne. Meteorológovia preto vydali viaceré výstrahy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe. Zároveň upozorňuje na silný vietor na horách.


Výstraha druhého stupňa pred dažďom platí pre väčšinu Banskobystrického a Košického kraja i pre okresy Humenné, Snina a Liptovský Mikuláš. Ojedinele sa očakáva úhrn zrážok od 40 do 55 milimetrov. Výstraha prvého stupňa platí pre zvyšok Banskobystrického a Košického kraja i okresy Prievidza, Levice, Zlaté Moravce, Vranov nad Topľou, Poprad, Prešov, Turčianske Teplice, Ružomberok.

Povodne hrozia vo viacerých okresoch

SHMÚ takisto upozorňuje na povodne z trvalého dažďa. Výstraha druhého stupňa platí najmä pre stredné a južné Slovensko. Týka sa oblastí Horného Považia a Liptova a aj povodí riek Nitra, Hron, Ipeľ či Slaná. Výstraha prvého stupňa platí pre Stredné Považie a pre okresy v okolí riek Hornád, Hnilec, Bodva, Torysa a Bodrog.


Meteorológovia upozorňujú aj na silný vietor na horách. Výstraha platí pre viacero oblastí Žilinského kraja a okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad. Nad pásmom lesa môže podľa SHMÚ vietor v nárazoch dosahovať rýchlosť až do 135 kilometrov za hodinu, v priemere 85 km/h, teda na úrovni víchrice. So silným vetrom treba rátať v okresoch Žilinského kraja a Poprade, kde platí výstraha prvého stupňa.

Hydrologické výstrahy.
Hydrologické výstrahy. Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia