Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Viktor Kniš
6. novembra 2023, 7:17
Čas čítania 0:30

FOTO A VIDEO: Slovákov v noci prekvapila najsilnejšia polárna žiara za posledné desiatky rokov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slováci sa podelili s množstvom úchvatných záberov.

Slováci počas nedeľného večera mohli sledovať polárnu žiaru. Ružovočervené svetelné divadlo bolo najlepšie vidieť z regiónov východného Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav zverejnil aj niekoľko fotografií. Podľa portálu iMeteo.sk videli polárnu žiaru aj z okolitých krajín, keďže mal tento jav najsilnejšie prejavy za posledné roky. 

Polárnu žiaru zapríčinila geomagnetická búrka. 

„Polárna žiara je nebeský fenomén, ktorý je zvyčajne viditeľný len v oblastiach blízko severného magnetického pólu. Je to tanec svetla na nočnej oblohe, ktorý je výsledkom zrážky nabitých častíc zo slnečného vetra s magnetosférou Zeme. Zatiaľ čo Slovensko leží ďaleko od obvyklých miest pozorovania tohto javu, existujú zriedkavé okolnosti, ktoré môžu spôsobiť, že sa polárna žiara vyskytne aj u nás,“ informuje iMeteo.

Podľa viacerých pozorovateľov by sa mohla zopakovať aj v nasledujúcich dňoch, odborníci však k javu zatiaľ nezaujali žiadne stanovisko. 

Domov
Zdieľať
Diskusia