Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Aneta Gospičová
6. novembra 2023, 14:18
Čas čítania 0:32

Neďaleko našich hraníc evidujú stovky prípadov nakazenia nebezpečným ochorením. Slováci sa musia mať na pozore

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V susednom Česku zaznamenali úrady 6 700 prípadov nákazy salmonelózou.

Tento rok zaznamenalo viacero európskych krajín stovky nakazených ľudí salmonelózou. Nákaza sa šíri medzi všetkými vekovými skupinami. Pri väčšine prípadov Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu upozorňuje, že v budúcnosti bude prípadov oveľa viac, informuje CNN Prima News

V susednom Česku zaznamenali úrady 6 700 nakazených pacientov. Príčinou bola najmä konzumácia kuracieho mäsa. Podľa portálu išlo o mäsové výrobky od poľských výrobcov a jeden prípad úrady pripísali rakúskemu výrobcovi. V susedných krajinách evidujú niekoľko prípadov hospitalizácie a v Rakúsku jeden pacient na nákazu zomrel. 

Priebeh nákazy

Príznaky salmonelózy sa prejavia do 72 hodín po konzumácii kontaminovanej potraviny. „Postihnutý pociťuje nevoľnosť, vracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby,“ uvádza ÚVZ SR pre tvnoviny.sk.

Salmonelóza môže byť rizikovejšia najmä pre deti a starších pacientov. Nákaze sa dá vyhnúť napríklad konzumáciou dostatočne tepelne spracovaných potravín. 

kuracie mäso
Zdroj: Pexels/alleksana
Domov
Zdieľať
Diskusia