Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. novembra 2023, 18:10
Čas čítania 0:55

Cestári vyrážajú do ulíc s novou stratégiou. Začína sa im pohotovosť, v dôležitom úseku budú dávať pozor na extrémne sneženie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Minulé roky posýpali cestári niektoré úseky ciest prvej dôležitosti len štrkom, tento rok budú tieto komunikácie aj soliť.

Zimnú pohotovosť pre cestárov v Liptovskom Mikuláši vyhlásia od polovice novembra. Verejnoprospešné služby (VPS) mesta však majú v zálohe časť vozového parku už od 1. novembra pre prípad, že by sneh napadol skôr. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.


„Zimná údržba má za úlohu čo najviac zmierniť poveternostné vplyvy na miestne komunikácie, ich úplné odstránenie nie je vždy možné. Preto je veľmi dôležitá aj samotná ostražitosť, opatrnosť a ohľaduplnosť účastníkov cestnej premávky či samotných chodcov,“ vysvetlil Gabriel Lengyel z mestského odboru dopravy.


Miestne komunikácie sú podľa plánu údržby rozdelené do skupín na základe ich priorít. Plán určuje, v akom časovom horizonte sa musí začať výkon údržby danej cesty – tie najhlavnejšie do jednej hodiny, najmenej dôležité do šiestich hodín.

Cestári menia stratégiu

Kým za minulé roky sa niektoré úseky ciest prvej dôležitosti posýpali len štrkom, tento rok budú cestári tieto komunikácie aj soliť. Podľa hovorkyne mesta by to malo zrýchliť zjazdnosť hlavných mestských ťahov, pretože soľ zabezpečí aj rozpustenie snehu a ľadu, nielen ich rozjazdenie.

19. apríla 2024, 14:00 Čas čítania 1:51 Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš

„Dosiaľ sme používali na niektoré časti vozoviek menej soli, dôvody boli ekonomické. Tona soli stojí 150 eur a tona štrku 15 eur,“ vysvetlil Martin Kögel z VPS. Na zimnú sezónu zvykli minúť mestskí cestári priemerne sto ton soli, na nasledujúcu očakávajú trojnásobné navýšenie. Pracovníci z VPS majú na starosti údržbu mestských komunikácií. Zabezpečujú 106 kilometrov ciest, 11 mostov, dva podchody, 120 metrov schodov a 75 kilometrov chodníkov.

cestami, ratrak
Zdroj: TASR∕Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia