Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
13. novembra 2023, 10:42
Čas čítania 1:12

AKTUÁLNE: Zvrat v prípade čurillovcov. Žilinka zasiahol

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prípad posunul do Trnavy.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odňal prípad takzvaných čurillovcov Krajskej prokuratúre Bratislava a pridelil ho Krajskej prokuratúre Trnava. Urobil tak pre zistené nezákonnosti, ich povahu a bezprostredný dosah na procesnú použiteľnosť vykonaných dôkazov.

Okrem odstránenia nezákonností v prípade avizuje aj vyvodenie zodpovednosti za porušenie povinností prokurátora. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

13. novembra 2023, 12:43 Čas čítania 1:30 Slovákom hrozí zvyšovanie daní. Toto plánuje vláda Roberta Fica Slovákom hrozí zvyšovanie daní. Toto plánuje vláda Roberta Fica

„Bezprostredne nadriadení policajtov Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) v prebiehajúcom trestnom stíhaní mali procesné postavenie svedka a v takom postavení aj vypovedali, v dôsledku čoho mali byť pre zaujatosť vylúčení z rozhodovania o podaných sťažnostiach,“ zhodnotil Žilinka.


Skonštatoval, že dozor vykonávajúci prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava na porušenia zákona zo strany bezprostredne nadriadených policajtov ÚIS nereagoval, nevykonal nápravu nezákonného stavu právnymi prostriedkami dozoru prokurátora a neodstránil nezákonnosť.

Z prípadu vylúčili vyšetrovateľa Michala Kulica

Generálny prokurátor dospel k zisteniam po preskúmaní zákonnosti konania a rozhodnutí o všetkých námietkach zaujatosti konajúceho vyšetrovateľa ÚIS podaných od vznesenia obvinenia vo veci trestne stíhaných príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry.


Žilinka zopakoval, že vždy bude trvať na napĺňaní a dôslednom rešpektovaní zásady trestného stíhania len zo zákonných dôvodov. Zdôraznil, že záujem zákonnosti musí byť nadradený akémukoľvek inému záujmu a podmienkou zákonného a spravodlivého rozhodnutia v každej veci môže byť len konanie pred orgánom, o ktorého nestrannosti nie sú žiadne pochybnosti.

„Na porušenia zákona bude generálny prokurátor SR vždy nekompromisne reagovať, a to bez ohľadu na osobu obvineného, jej postavenie či spoločenský status,“ dodal.


Z prípadu obvinených policajtov okolo Jána Č. bol z dôvodu zaujatosti vylúčený vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Michal Kulich. Obhajca obvinených Peter Kubina v tejto súvislosti navrhol, aby boli zrušené všetky Kulichove rozhodnutia v tejto veci vrátane vznesených obvinení.


Generálny prokurátor uložil svojmu prvému námestníkovi, aby v trestnej veci proti obvineným príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry dôsledne preskúmal zákonnosť konania a rozhodnutí o námietkach zaujatosti konajúceho vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby, podaných od vznesenia obvinenia.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka.
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia