Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
15. novembra 2023 o 9:12
Čas čítania 0:43

Zmeny v 13. dôchodkoch oberú niektorých seniorov o peniaze. Zverejnili prehľad, ktorá skupina si výrazne pohorší

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pre seniorov s viacerými deťmi budú 13. dôchodky nevýhodné.

Zmeny v rodičovskom bonuse sa dotknú všetkých seniorov. Podľa daňového experta Jozefa Mihála si polepšia hlavne seniori, ktorí majú menej detí s nižším platom. Pre tých, ktorí majú viac lepšie zarábajúcich detí, môže byť 13. dôchodok avizovaný novou vládou Roberta Fica v skutočnosti negatívom.

Podľa ministra práce Erika Tomáša si polepší 80 % dôchodcov. „Áno, je tu určitá skupina znevýhodnená. To sú tí ľudia, ktorí majú veľa a dobre zarábajúcich detí. No pri rodičovskom dôchodku bola zase veľká skupina seniorov, ktorá bola tiež diskriminovaná, lebo nemajú deti alebo majú zdravotne ťažko postihnuté deti,“ povedal Tomáš.

V súčasnosti je rodičovský bonus nastavený tak, že dieťa môže rodičovi mesačne poslať 1,5 % zo svojho platu a maximálne 22 eur, čo je 264 eur ročne. V prípade, ak má dôchodca viac detí, jeho rodičovský bonus bude o to vyšší.

Trinásty dôchodok bude od budúceho roku fixne 606 eur. V prípade, ak má senior jedno dieťa, získa ročne o 306 eur navyše. V prípade, ak má dve deti, ktoré v zarábajú v hrubom tisíc eur, získa 306 eur, no štát mu 320 vo forme rodičovského bonusu zoberie.

Domov
Zdieľať
Diskusia