Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. novembra 2023, 8:08
Čas čítania 0:45

SHMÚ vydáva výstrahy: na Slovensku hrozia víchrice a poľadovica. V jednom regióne platí výstraha pred povodňami

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy prvého stupňa pre takmer celé územie Slovenska. Na Slovensku sa môže vyskytnúť poľadovica aj silný vietor na horách.

Počas nedele 19. novembra sa na Slovensku môže vyskytnúť poľadovica a na horách silný vietor, informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý preto vydal výstrahy prvého stupňa.


Vietor na horách má byť v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Žilina, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Martin, Banská Bystrica a Brezno. „Na horách v polohách nad približne 1 500 metrov sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, čo je až víchrica,“ uviedli meteorológovia. Výstrahu pred vetrom na horách vydali od 11.00 h do 20.00 h.

Poľadovica na väčšine územia

Poľadovica sa v nedeľu vyskytne na väčšine Slovenska. Výstraha platí pre celý Trenčiansky, Banskobystrický a Žilinský kraj a tiež pre okresy Malacky, Pezinok, Piešťany, Senica, Skalica, Trnava, Gelnica, Košice-okolie, Rožňava, Spišská Nová Ves, Topoľčany, Zlaté Moravce, Bardejov, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov a Stará Ľubovňa.


Zároveň platí aj hydrologická výstraha v okrese Michalovce. „Vzhľadom na spadnuté zrážky a vzostup vodných stavov u nás a na ukrajinskej časti povodia je predpoklad vzostupu vodných hladín na Latorici s možnosťou dosiahnutia, resp. prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ priblížil SHMÚ.

výstrahy, mapa Slovenska
Zdroj: SHMÚ.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia