Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radka Klučárová
19. novembra 2023 o 15:09
Čas čítania 0:53

PREHĽAD: Polícia radí, čo robiť, ak prídeš o vodičský preukaz

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Policajti majú právo zobrať vodičský preukaz za vážny dopravný priestupok. Polícia teraz vysvetľuje, čo v takom prípade robiť a ako doklad získať čo najskôr naspäť.

Policajti ti za dopravný priestupok môžu uložiť pokutu 1 500 eur a zákaz šoférovať až na päť rokov. V uplynulých troch rokoch tak urobili až v 20 000 prípadoch, informuje portál noviny.sk. Polícia teraz ľuďom radí, čo robiť v prípade odobratia vodičského preukazu. 

​Policajti majú právo zobrať vodičský preukaz za vážny dopravný priestupok, a to v prípade, ak vodič nezastaví na stopke, nedá prednosť alebo napríklad prekročí povolenú rýchlosť. Policajti zároveň zdôrazňujú, že vodičák môžu odobrať aj v prípade, že pri sebe vodič nemá peniaze na zaplatenie pokuty.

„Najčastejšie boli vodičské preukazy zadržané za insolventnosť a na druhom mieste bol alkohol a omamné látky,“ povedala hovorkyňa PPZ SR Denisa Bardyová. Doklad zadržaný z dôvodu insolventnosti však vodič dostane naspäť. 

Ako vodičák získať naspäť?

Ak vodič spĺňa podmienky závisiace od závažnosti priestupku, vodičský preukaz sa mu môže vrátiť aj skôr. „Vodič môže požiadať o vrátenie vodičského preukazu po uplynutí polovice trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlá,“ konkretizovala Bardyová. 

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Keď sa šofér dopustí vážnych priestupov opakovane, zákon polícii neumožňuje skoršie vrátenie dokladu. „V prípade, ak je vodič potrestaný v priebehu desiatich rokov za jazdu pod vplyvom alkoholu nad jedno promile a dopustí sa rovnakého skutku, nie je možné odpustiť polovicu trestu,“ vysvetlila hovorkyňa.

Okrem zákazu šoférovania môžu policajti poslať vodiča na testy z vyhlášky alebo na doškoľovací kurz, či preskúmať jeho zdravotný a psychický stav.

policajná kontrola
Zdroj: Polícia SR (Facebook)
Domov
Zdieľať
Diskusia