Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
22. novembra 2023 o 9:50
Čas čítania 0:35

Rusi nasadili novú balistickú raketu. Dokáže uniesť niekoľko jadrových hlavíc a prekoná vraj aj protiraketovú obranu USA

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rusko nasadilo novú balistickú raketu Jars schopnú niesť jadrové hlavice.

Rusko nasadilo novú medzikontinentálnu balistickú raketu Jars schopnú niesť jadrové hlavice na základni Kozeľsk v Kalužskej oblasti, ktorá leží juhozápadne od Moskvy. V stredu to uviedlo ruské ministerstvo obrany. 

Raketa Jars, ktorú vyvinuli v roku 2000, dokáže niesť niekoľko termonukleárnych hlavíc. Rusko tvrdí, že je schopná preniknúť aj cez systémy protiraketovej obrany Spojených štátov.

Kozeľský pluk, v ktorom raketu spustili do raketového sila, sa začal prezbrojovať na systémy rakiet Jars ako prvý z plukov ruských raketových síl. Rakety pôvodne rozmiestnili aj v iných plukoch v ich mobilnej verzii.

Rusko je podľa USA najväčšia hrozba pre národnú bezpečnosť

Rusko a USA ako dve najväčšie jadrové mocnosti zhodne vyjadrili poľutovanie nad postupným rozkladom dohôd regulujúcich preteky v zbrojení z čias studenej vojny. Rusko, USA a Čína však napriek tomu vyvíjajú nové zbraňové systémy.

Spojené štáty považujú za svojho najväčšieho konkurenta Čínu, kým Rusko považujú za najväčšiu hrozbu pre svoju národnú bezpečnosť.

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Zdroj: Wikimedia Commons/Соколрус
Domov
Zdieľať
Diskusia