Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
5. decembra 2023, 19:01
Čas čítania 0:41

Slováci cestujúci za prácou môžu od štátu dostať stovky eur. Ak spĺňaš tieto podmienky, získaš nárok na vysoké finančné príspevky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slováci môžu dostať príspevky pokrývajúce dochádzku za prácou aj presťahovanie sa za prácou.

Ak dochádzaš za prácou alebo sa za ňou sťahuješ, Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny SR ti môže poskytnúť peňažnú podporu, informuje denník Pravda.

Aby si dostával príspevok na dochádzanie za prácou, musíš uzavrieť dohodu medzi úradom a tebou ako zamestnancom, pričom príspevok ti bude úrad vyplácať najviac pol roka v maximálnej hodnote 200 eur za mesiac.

Výška príplatku sa vypočíta na základe vzdialenosti práce od domova a od počtu dní, ktoré v práci mesačne odpracuješ. Príspevok by mal začať platiť mesiac po preukázaní pracovnej zmluvy alebo iného dokumentu dokazujúceho, že zamestnanie naďalej trvá. 

Presťahovanie za zamestnaním

Ak sa za novou prácou sťahuješ, môžeš do 12 mesiacov požiadať o finančný príspevok, ktorý pomáha pokrývať náklady, ako sú napríklad nájomné, doprava a podobne.

Príspevok sa dá získať v prípade, ak je tvoj nový domov vzdialený od pôvodného minimálne 50 kilometrov. Maximálna výška príspevku je 1 327,76 eura a môže byť poskytnutý jednorazovo raz za dva roky. Ak sa však za prácou sťahujú manželia, nárok na tento finančný príspevok má len jeden z nich.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/František Iván, Unsplash/Markus Spiske
Späť
Zdieľať
Diskusia