Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
24. novembra 2023, 11:35
Čas čítania 1:35

Závažne zistenie Národného kontrolného úradu: Sulík pri výstave EXPO v Dubaji nehospodárne minul viac ako 650-tisíc eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Kontrola EXPO Dubaj potvrdila sériu porušení rozpočtových pravidiel.

Ministerstvo hospodárstva SR pri príprave a organizácii svetovej výstavy EXPO Dubaj 2020 na základe kontroly Najvyššieho kontrolného úradu SR viackrát zlyhalo. Podľa NKÚ bolo 634-tisíc eur zo štátneho rozpočtu použitých nehospodárne, pričom vyše 400-tisíc eur súvisiacich s reštauráciou Take Away v dubajskom Slovenskom pavilóne je predmetom súdnych sporov, informoval NKÚ v piatok.

„Kontrola ukázala, že rezort hospodárstva nezabezpečil dostatočne funkčný systém administratívneho a finančného riadenia. V dôsledku toho sme boli nútení konštatovať, že rezortná vnútorná kontrola nebola účinná, rozhodovanie kompetentných osôb bolo netransparentné. To nakoniec vyústilo do nehospodárneho využitia financií zo štátneho rozpočtu,“ priblížila postoj úradu jeho podpredsedníčka Henrieta Crkoňová.

Zistenia kontrolný úrad zašle poslancom zákonodarného zboru a Úradu vládneho auditu. Prípadom sa zaoberá aj prokuratúra, preto budú kontrolóri svoje zistenia konzultovať aj s ňou.

Náklady zo štátneho rozpočtu na prezentáciu Slovenska v Dubaji predstavovali 11 miliónov

Výstava EXPO Dubaj 2020 sa pre pandémiu uskutočnila od októbra 2021 do marca 2022. Celkové náklady zo štátneho rozpočtu na prezentáciu Slovenska v Dubaji dosiahli takmer 11 miliónov eur, z toho bolo z rozpočtu rezortu hospodárstva 7,9 milióna eur.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Výstavu organizačne zabezpečoval päťčlenný EXPO tím rezortu hospodárstva a obchodná spoločnosť na základe rámcovej dohody. Tej bolo z ministerského rozpočtu zaplatených 2,2 milióna eur.

„Viaceré služby poskytované súkromnou spoločnosťou boli preberané len na základe akceptačných protokolov, ktoré však boli vypracované formálne a nebolo z ich opisu zrejmé, v akom rozsahu a k akému termínu boli jednotlivé plnenia fakticky zrealizované. Rezort tak nedokázal kontrolórom preukázať hospodárnosť vynakladaných verejných prostriedkov,“ upozornila Crkoňová.

Ministerstvo hospodárstva nedisponuje potrebnými dokladmi

V priestoroch slovenského pavilónu slúžila návštevníkom reštaurácia a prevádzka Take Away. Nájomca podľa NKÚ využíval jednu z reštaurácií tri mesiace bez uzatvorenia písomnej podnájomnej zmluvy, pričom nájomné vyplývajúce z podnájomných zmlúv vo výške 61 800 eur nebolo vôbec uhradené.

„MH bolo jediné oprávnené nakupovať alkohol od lokálneho výhradného dodávateľa v Dubaji. Na základe licencie nakúpilo MH alkoholické nápoje v celkovej sume 106 700 eur, ktoré mali slúžiť pre potreby reštaurácie. V čase kontroly rezort nedisponoval dokladmi o jeho prevzatí prevádzkovateľom reštaurácie a ani nepreukázal, ako sa ďalej s alkoholickými nápojmi nakladalo a ako boli tieto financie zúčtované,“ dodal NKÚ.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

Zistenia musia byť podľa podpredsedníčky úradu poučením do budúcnosti, keďže už teraz sa Slovensko pripravuje na svetovú výstavu v japonskej Osake v roku 2025. „Tieto podujatia majú veľký potenciál pri prezentácii našej krajiny v zahraničí, preto je potrebné venovať im dostatočnú pozornosť už pri príprave,“ uzavrela Crkoňová.

Sulík
Zdroj: Richard Sulík/Facebook
Domov
Zdieľať
Diskusia