Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Samuel Valent TASR
25. novembra 2023, 12:40
Čas čítania 0:41

Orbán predkladá kontroverzný zákon, bojí sa Washingtonu a Bruselu. Chce zakázať podporu organizácií zo zahraničia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Za porušenie tohto zákona by mohlo hroziť až trojročné väzenie.

Maďarská vláda chce zákonom na „ochranu suverenity“ zakázať stranám a politickým organizáciám získavať podporu zo zahraničia. Znenie návrhu, ktorý tento týždeň predložil kabinet parlamentu, je však nejasné, preto sa kritici obávajú, že vládna strana Fidesz zákon zneužije, uviedol to v piatok server hirklikk.hu s odvolaním sa na webovú stránku denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Podľa súčasného právneho stavu nesmú osoby alebo strany kandidujúce vo voľbách prijímať peniaze zo zahraničia. V zmysle nového návrhu by za porušenie tohto zákona malo hroziť až trojročné väzenie. Opozícia návrh ostro kritizuje a tvrdí, že navrhovaný zákon ani v najmenšom nechráni suverenitu, ale slúži len na zastrašovanie kritikov vlády, napísal FAZ.

Premiér Viktor Orbán 16. novembra povedal, že v súvislosti s návrhom tohto zákona očakáva v parlamente veľkú diskusiu. „Musíme sformulovať jasné zákazy, aby nebolo možné ovplyvňovať maďarské voľby financiami zo zahraničia,“ vyhlásil predseda vlády.

Vedenie Fideszu naznačilo, že nová legislatíva sa môže vzťahovať na financovanie politických strán zo zahraničia a možno aj na médiá a mimovládne organizácie, ktoré sú podľa Orbánových tvrdení pod vplyvom Washingtonu či Bruselu.

Viktor Orbán.
Viktor Orbán. Zdroj: TASR/Duna/MTI/Szilard Koszticsak
Domov
Zdieľať
Diskusia