Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
28. novembra 2023, 16:52
Čas čítania 0:42

Jednodňová diaľničná známka bude mať háčik. Ak sa chceš vyhnúť 500-eurovej pokute, na toto si daj pozor

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rezort dopravy plánuje zavedenie jednodňovej diaľničnej známky.

Ministerstvo dopravy SR plánuje zavedenie jednodňovej diaľničnej známky. Cieľom má byť vyššia miera flexibility pre motoristov v rámci užívania spoplatnených úsekov ciest. Vyplýva to z predbežnej informácie zverejnenej na právnom a informačnom portáli Slov-Lex.

Nová jednodňová diaľničná známka však bude platiť jeden kalendárny deň a nie 24 hodín. Vodiči si na tento drobný rozdiel musia dávať veľký pozor, inak riskujú pokutu až do 500 eur. Rizikový môže byť napríklad nákup diaľničnej známky pred polnocou so zámerom použiť ju v prvých hodinách nového dňa, informuje portál Topspeed.

„Aj táto diaľničná známka bude, rovnako ako ostatné, výlučne v elektronickej forme a bude tiež dostupná pre všetkých, teda pre domácich aj zahraničných motoristov. Cenu určí ministerstvo dopravy po dôkladnej analýze a bude v súlade s požiadavkami smernice na pomer cien krátkodobých a dlhodobých známok. Platnosť jednodňovej diaľničnej známky po zosúladení s okolitými krajinami navrhujeme na kalendárny deň,“ uviedli pre TASR z odboru komunikácie MD SR.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky umožňuje smernica Európskeho parlamentu z minulého roka. Návrh na zmenu zákona o diaľničnej známke plánuje rezort dopravy predložiť do pripomienkového konania v decembri. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia