Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
1. decembra 2023 o 12:47
Čas čítania 0:30

K Slovákom môžu domov zavítať úradníci a pýtať sa ich na financie. Vynorilo sa aj množstvo podvodníkov, treba zvýšiť opatrnosť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Získané údaje sú dôležité pri odhaľovaní rizík jednotlivých skupín domácností pri zadlženosti alebo pri úveroch.

Najblišie dni sa môžu v tvojej domácnosti objaviť zamestnanci zo Štatistického úradu SR, ktorí získavajú informácie o prehľade financií slovenských domácností pre Národnú banku Slovenska, informuje o tom RTVS.

Anketári sa musia preukázať preukazom zamestnanca, občianskym preukazom a pozývacím listom podpísaným výkonným riaditeľom NBS a predsedom ŠÚ SR. O stretnutie môžu domácnosti požiadať aj v iných priestoroch.

„Budú sa pýtať na účty alebo na rôzne iné zdroje. Keby sa niekto spýtal na hotovosť, tak to znamená, že treba byť na pozore a nie je to skutočný opytovateľ,“ informuje Judita Jurašeková Kucserová, expertka NBS.

Anketári skontrolujú do 31. januára približne štyritisíc domácností. „Tieto údaje sú pre centrálne banky nesmierne dôležité pri odhaľovaní rizík jednotlivých skupín domácností. Tým lepšie vieme nastaviť svoje opatrenia napríklad pri zadlženosti, pri úveroch,“ informuje Judita Jurašeková Kucserová. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixnio/Bicanski
Domov
Zdieľať
Diskusia