Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Samuel Valent
1. decembra 2023, 19:30
Čas čítania 0:44

V Tatrách zakážu vstup so psom v niektorých oblastiach. Majitelia sa búria, spisujú petíciu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nové opatrenie bude platné od 15. decembra 2023.

Majitelia psov začali spisovať petíciu. Nesúhlasia s novým pravidlom, ktoré zakazuje vstup ich domácim miláčikom do mnohých oblastí Tatranského národného parku.

Podľa nového návštevného poriadku má zmena spočívať v tom, že sa turisti so svojimi psami budú môcť dostať len mimo lokalít s výskytom ohrozených druhov. Opatrenia navrhla správa národného parku, pretože veľa turistov nerešpektovalo pravidlá. Psy nemali uviazané na vôdzkach a tie potom naháňali chránené zvieratá. Správa TANAP-u sa preto obáva, že by psy na chránené zvieratá mohli preniesť choroby, s ktorými sa tie nebudú vedieť vyrovnať.

„My, majitelia psov, žiadame o zmenu 26 vyhlášky Okresného úradu Prešov o Návštevnom poriadku Tatranského národného parku a jeho ochranného pásma, a to v prerokovaní zmien týkajúcich sa vstupu v sprievode so zvieraťom na územie Tatranského národného parku,“ vyjadrila sa v petícii jej iniciátorka.

„Hoci chápeme, že nedodržiavanie tohto opatrenia zo strany majiteľov zvierat si vyžaduje tvrdšie postupy v záujme ochrany jedinečnej tatranskej prírody, celoplošný zákaz pohybu psov v TANAP-e možno považovať za neprimerane reštriktívny krok, ktorý postihne všetkých majiteľov bez rozdielu – aj disciplinovaných návštevníkov,“ vyjadrila sa zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová.

Nové opatrenia budú platné od 15. decembra 2023.

Domov
Zdieľať
Diskusia