Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
2. decembra 2023, 15:11
Čas čítania 0:47

Dôchodcovia si v budúcom roku masívne prilepšia. Vláda im vyplatí 13. dôchodok aj rodičovský príspevok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vláda nemá záujem meniť legislatívu týkajúcu sa poukazovania 2 % dane z príjmu.

V budúcom roku by sa mal vyplatiť 13. dôchodok v plnej výške a zároveň zachovať rodičovský dôchodok v rovnakej podobe ako doteraz. Nebude sa meniť ani systém poukazovania 2 % z daní. Dohodla sa na tom koalícia, potvrdili to v sobotu premiér Robert Fico aj minister práce Erik Tomáš.

„Môžem potvrdiť, že v roku 2024 bude vyplatený ľuďom plný 13. dôchodok v tej kategórii, v ktorej sa nachádza daný dôchodca. Rovnako môžem povedať, že zostáva zachovaný aj tzv. rodičovský dôchodok,“ uviedol predseda vlády v Sobotných dialógoch RTVS.

Rodičovský dôchodok zostáva podľa neho v takej podobe, ako je v súčasnosti upravený v zákonodarstve. „Môžem potvrdiť, že sme sa pri zostavovaní rozpočtu správali tak zodpovedne, že sú zdroje aj na vyplatenie tohto plnohodnotného rodičovského dôchodku,“ doplnil Fico. Nikto z ministrov mu zároveň neavizoval, že by mal záujem meniť legislatívu týkajúcu sa poukazovania 2 % dane z príjmu.

„Môžem potvrdiť, že na koaličnej rade sme našli riešenie. Na budúci rok sa vyplatí nový 13. dôchodok, zachová sa rodičovský dôchodok v pôvodnom rozsahu a nevstúpime do mechanizmu 2 % daní, ktoré môžu ľudia venovať,“ uviedol vo svojej reakcii Tomáš. Avizoval, že bližšie informácie poskytnú po pondelkovom zasadnutí vlády, na ktorom sa majú schváliť príslušné legislatívne zmeny.

erik tomáš
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia