Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová
10. decembra 2023, 18:30
Čas čítania 0:48

Na východe Slovenska spadla lavína, strhla so sebou dvoch skialpinistov. Na mieste zasahoval vrtuľník

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Skialpinisti boli vybavení lavínovými batohmi, ktoré stihli včas aktivovať, vďaka čomu ich lavína nezasypala.

V Mlynickej doline na východe Slovenska spadla lavína. Záchranári Horskej záchrannej služby na mieste zachraňovali dvoch skialpinistov, ktorých so sebou strhla. O prípade informovala letecká záchranná služba na Facebooku. 

„Po neodkladnom vzlete nabral vrtuľník smer do Starého Smokovca, kde sa na palubu pridal aj jeden člen Horskej záchrannej služby. Spolu s lekárom boli po prílete do Červeného žľabu obaja vysadení palubným navijakom,“ informovali záchranári. 

Skialpinisti boli vybavení lavínovými batohmi, ktoré stihli včas aktivovať, vďaka čomu ich lavína nezasypala. „Jeden z nich (1988) si však pritom poranil dolnú končatinu a potreboval zdravotné ošetrenie. Lekár mu zranenie zafixoval a po evakuácii z miesta pomocou lanovej techniky bol prevezený na ďalšie ošetrenie do nemocnice v Poprade,“ upresili záchranári.

Záchranári mali rušný deň 

Druhý z dvojice, ktorý vyviazol bez zranení, pokračoval v zostupe sám. Touto záchrannou akciou sa nedeľa záchranárov neskončila. „Pri návrate na svoju základňu dostali záchranári ďalšiu požiadavku o pomoc. Tentokrát išlo o výpadok jedného z dvoch slovenských horolezcov, taktiež v oblasti Mlynickej doliny. Po pošmyknutí a následnom páde približne 20 metrov utrpel 50-ročný muž našťastie len ľahší úraz členka a hrudníka,“ opísala letecká záchranná služba.

Aj títo horolezci boli vybavení nevyhnutným výstrojom. Po záchrane zraneného horolezca previezli na centrálny príjem popradskej nemocnice. 

Domov
Zdieľať
Diskusia