Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
18. decembra 2023, 11:41
Čas čítania 0:51

Zohnať lieky cez sviatky bude pre Slovákov náročnejšie. Skontroluj si zásoby, toto by ti nemalo chýbať, inak môžeš mať problém

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pred Vianocami by si mali pacienti skontrolovať obsah svojej lekárničky aj exspiračné lehoty liekov.

Pacienti by si mali pred vianočnými sviatkami zabezpečiť adekvátne množstvo potrebných liekov. Pripomenula to Slovenská lekárnická komora s tým, že cez sviatky nemusia byť otvorené ambulancie lekárov ani lekárne v okolí.


„Pred sviatkami je dobré skontrolovať obsah lekárničky, exspiračnú lehotu bežných liekov a overiť si, či máme adekvátne množstvo nevyhnutných liekov, ktoré užívame pravidelne, tak aby nám postačili do ďalšej návštevy lekára,“ skonštatovali lekárnici.


Zároveň apelujú na chronicky chorých pacientov, aby včas oslovili svojho lekára a dali si od neho lieky predpísať. „Lieky na predpis sú špecifickou skupinou, pretože lekárnik takýto liek bez preskripcie nemôže za žiadnych okolností pacientovi vydať, a to ani v prípade, ak pacienta osobne pozná a pozná aj lieky, ktoré mu pravidelne vydáva,“ dodala Slovenská lekárnická komora.

Pri chronicky chorých môže podľa nej akékoľvek prerušenie liečby viesť k zdravotným komplikáciám.

Čo by mala tvoja lekárnička obsahovať? 

Lekárnička by mala obsahovať aj lieky proti bolesti, teplote, na kašeľ a alergické reakcie či vitamíny. „Je dobré byť pripravený aj na tráviace ťažkosti a zaobstarať si aktívne uhlie, lieky s obsahom tráviacich enzýmov či probiotiká,“ uviedla komora.

27. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 3:47 Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia?

Rodičia malých detí by mali pred sviatkami zabezpečiť aj zásoby náhrady dojčenskej výživy a liečiv v špecifických formách – sirupy a čapíky. Farmaceuti zároveň upozornili, že sa netreba zásobovať liekmi, ktoré pacienti nepotrebujú, respektíve liekmi v zbytočne veľkých množstvách.

Domov
Zdieľať
Diskusia