Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
21. decembra 2023, 21:47
Čas čítania 1:07

AKTUÁLNE: Strelec z Prahy mohol vraždiť už v minulosti, tvrdí polícia. V škole našli obrovský arzenál zbraní

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Včasný zásah polície zachránil množstvo životov.

Polícia v budove Filozofickej fakulty Karlovej univerzity (FF UK) našla „obrovský arzenál“ zbraní a streliva, bez jej rýchleho zásahu by obetí bolo násobne viac. Na ďalšom mimoriadnom brífingu to vo štvrtok uviedol český policajný prezident Martin Vondrášek. Spresnil, že obetí bolo 14, zranených osôb je 25, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.


„Osobne som mohol vidieť obrovský arzenál zbraní a streliva priamo v budove FF UK. Som presvedčený, že nebyť rýchleho zákroku polície ČR – ktorá bola na mieste v jednotkách minút a zásahová jednotka do 12 minút, vstup do objektu bol veľmi rýchly vrátane postupu od spodných poschodí až na strechu budovy –, tak by obetí vnútri objektu bolo násobne viac,“ povedal Vondrášek.


Keď útočník strieľal z rímsy, polícia podľa neho streľbu opätovala. Dodal, že v tejto chvíli prebieha obhliadka miesta činu a identifikácia obetí. Minister vnútra Vít Rakušan doplnil, že len čo budú mať informácie o totožnosti obetí a boli by medzi nimi nejakí cudzinci, budú informovať zastupiteľské úrady daných krajín.

Praha
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Vraždil strelec už predtým?

Minister zároveň vyzval ľudí, aby nezdieľali na sociálnych sieťach rôzne neoverené informácie či špekulácie. „Zdieľajme len informácie, ktoré majú nejakú relevanciu,“ zdôraznil. Vyzdvihol tiež prácu zasahujúcich policajtov, bola podľa neho profesionálna. Na otázku, či by sa v Česku mala sprísniť zbraňová legislatíva, odpovedal, že je podľa neho „pomerne prísna“. Ale pripustil, že sa o téme bude viesť diskusia.


Policajný prezident súčasne oznámil, že pracujú s verziou, v ktorej strelec z FF UK má na svedomí aj dve obete z konca minulého týždňa v Klánovickom lese na východnom okraji Prahy. Polícia tam našla mŕtveho muža a jeho niekoľkomesačné dieťa. Zatiaľ však nie je známa žiadna väzba útočníka k obetiam ani lokalite, boli to podľa neho zrejme náhodne vybrané obete.

Domov
Zdieľať
Diskusia