Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
22. decembra 2023 o 16:36
Čas čítania 1:00

Ďalšia fabrika na Slovensku dočasne zatvára výrobu. O zamestnanie môže prísť množstvo ľudí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Xella dočasne uzatvára výrobu v závode v Zemianskych Kostoľanoch.

Výrobca muriva a ďalších stavebných materiálov, spoločnosť Xella, dočasne uzatvára výrobu vo svojom závode v Zemianskych Kostoľanoch. Závod si ponechá ako centrálny sklad spoločnosti. Rozhodnutie firma odôvodnila vývojom stavebného trhu a ekonomickými výzvami, ovplyvní 48 pracovných miest. 

„Súčasná kríza v stavebníctve vyplývajúca z vysokých úrokových sadzieb, inflácie a všeobecnej neistoty na stavebnom trhu má silný negatívny dosah na rezidentnú výstavbu a počty stavebných povolení. S klesajúcim dopytom významne klesá objem predajov stavebných materiálov a v blízkej budúcnosti sa neočakáva výraznejšie oživenie,“ vysvetlil začiatkom decembra na webe firmy konateľ spoločnosti Xella Slovensko Peter Markovič.

21. decembra 2023 o 8:13 Čas čítania 0:40 Veľká slovenská firma začne s hromadným prepúšťaním. O prácu príde až 300 zamestnancov Veľká slovenská firma začne s hromadným prepúšťaním. O prácu príde až 300 zamestnancov

Uvedené aspekty podľa neho posilnili potrebu revízie siete závodov a viedli ku krátkodobým a k strednodobým opatreniam k zvýšeniu efektivity práce a optimalizácie nákladov a v konečnom dôsledku k rozhodnutiu vedenia spoločnosti o dočasnom uzavretí výroby závodu v Zemianskych Kostoľanoch. „Toto rozhodnutie bolo prijaté po dôkladnom zvážení všetkých kritérií, ako aj potenciálnych alternatív. V dôsledku toho bude ovplyvnených 48 pozícií,“ doplnil.

Závod bude slúžiť ako centrálny sklad

Závod v Zemianskych Kostoľanoch bude naďalej slúžiť ako centrálny sklad spoločnosti pre Slovensko. Výrobu a distribúciu stavebných materiálov firma zaistí sesterskými spoločnosťami v Českej republike a v Maďarsku.

„Vo výrobnej sieti sesterských spoločností je dostatok voľnej kapacity, z ktorej je možné uspokojiť súčasný aj zvyšujúci sa dopyt. Zákazníkov a obchodných partnerov sa situácia nijako nedotkne. Závozy materiálov na sklady stavebnín alebo priamo na stavby budú naďalej pokračovať bez obmedzenia,“ ozrejmil ďalej Markovič.

V prípade oživenia stavebného trhu a návratu dopytu je spoločnosť podľa neho pripravená znovuotvoriť závod a obnoviť výrobu pórobetónu v Zemianskych Kostoľanoch.

xella
Zdroj: Xella
Domov
Zdieľať
Diskusia