Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
25. decembra 2023, 12:40
Čas čítania 0:53

V slovenských horách platí tretí stupeň lavínového nebezpečenstva, zosun masy snehu hrozí už pri malom zaťažení

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Tretí stupeň lavínového nebezpečenstva platí pre všetky pohoria.

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v pondelok pre všetky pohoria. Informoval o tom Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS).


Vo Fatrách a v Tatrách za poslednú periódu napadlo 30 až 50 centimetrov nového snehu, ktorý silný vietor nerovnomerne rozmiestnil. V žľaboch a muldách prevažne východnej a južnej orientácie sú veľké a nebezpečné vankúše naviateho snehu. Vo veľmi strmých sklonoch tam hrozí uvoľnenie lavíny už pri malom dodatočnom zaťažení.


„V nadmorských výškach do 2000 metrov nad morom si treba dať pozor na pohyb po veľmi strmých svahoch, kde tiež už pri malom dodatočnom zaťažení hrozí uvoľnenie lavín z mokrého snehu. Za súčasného otepľovania je pravdepodobný výskyt aj samovoľných lavín strednej veľkosti,“ upozornil Chlebovec.

lavína
Zdroj: TASR/Vladimír Benko/MV SR


Postupné otepľovanie a vlhko spôsobujú sadanie nového snehu, ktorý stráca na svojej voľnosti a mäkkosti. Od štvrtka (21. 12.) trvá perióda takmer súvislého sneženia, počas ktorej v slovenských pohoriach pribudlo 30 až 50 centimetrov nového snehu. Počas sneženia stále fúkal silný vietor prevažne zo severozápadného smeru, ktorý voľný sneh transportoval do pásma lesa, kde HZS eviduje miestami až 70 centimetrov nového snehu.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Vietor naukladal veľké množstvo snehu aj na záveterné svahy. Hrúbka vankúšov tam dosahuje viac ako jeden meter. Sneh padal na starý tvrdý zmrznutý podklad, ktorý je vo vysokých polohách miestami odhalený, no inde predstavuje riziko klznej plochy pre lavíny.

mapa, pohoria, lavíny
Zdroj: hzs.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia