Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
26. decembra 2023, 20:33
Čas čítania 0:43

Rusko umiestnilo v Bielorusku niekoľko taktických jadrových zbraní. Putin posiela krajinám NATO neverbálny odkaz

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Taktické jadrové zbrane slúžia na použitie na bojisku.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok večer oznámil, že Rusko dokončilo prevoz svojich taktických jadrových zbraní do jeho krajiny. Tento zámer pritom znepokojil okolité krajiny vrátane susedného Poľska.

Lukašenko oznámil, že dodávky zbraní boli dokončené ešte v októbri. Spravil tak na stretnutí Ruskom vedenej Eurázijskej ekonomickej únie v Petrohrade. Nezverejnil však bližšie informácie o tom, koľko zbraní do Bieloruska dorazilo alebo kam boli umiestnené.

Taktické jadrové zbrane sú určené na použitie na bojisku, majú krátky dosah a sú slabšie v porovnaní s jadrovými hlavicami určenými pre rakety s dlhým dosahom. Moskva pritom uviedla, že si ponechá kontrolu nad jadrovými zbraňami rozmiestnenými v Bielorusku.

Jadrové zbrane slúžia na odstrašenie

Lukašenko uviedol, že rozmiestnenie ruských jadrových zbraní v Bielorusku má slúžiť na odstrašovanie – predovšetkým Poľska, ktoré je členom NATO. Varšava totiž poskytuje vojenskú, humanitárnu aj politickú podporu Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii. Poľsko sa okrem toho pripojilo aj k medzinárodným sankciám uvaleným na Rusko a Bielorusko.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Ruskí vojaci na začiatku invázie vtrhli na sever Ukrajiny aj z územia Bieloruska. Nie je však známe, že by sa do invázie priamo zapojili aj bieloruské jednotky.

Alexander Lukašenko a Vladimir Putin na stretnutí v Moskve.
Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin na stretnutí v Moskve. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia