Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
14. januára 2024, 7:45
Čas čítania 0:29

Dlhodobý covid zapríčiňuje množstvo zmien v tele. Prejaviť sa môžu najmä pri jednej aktivite

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dlhodobý covid spôsobuje v tele množstvo biologických zmien.

Dlhotrvajúci covid v tele spôsobuje biologické zmeny, ktoré súvisia najmä s cvičením. Mnoho bývalých pacientov eviduje po cvičení únavu a bolesť svalov. S vysvetlením prišli vedci z univerzity v Amsterdame, informuje The Guardian.

Dlhodobým covidom trpia po celom svete milióny ľudí. U mnohých sa príznaky zhoršili po tom, čo začali cvičiť. „Skutočne sa potvrdzuje, že sa v tele pri tomto ochorení deje niečo zlé,“ povedal autor štúdie Rob Wüst z univerzity Vrije.

Wüst počas výskumu zistil, že pacienti s dlhodobým covidom mali menšiu kapacitu ako ostatní. Dôvodom bolo, že mitochondrie nepracovali tak, ako mali, a preto mnoho ľudí po cvičení pociťovalo malátnosť. Bolesť svalov spôsobovali poškodené tkanivá.

Vedci preto radia, aby ľudia s dlhodobým covidom nepreťažovali svoj organizmus intenzívnym cvičením, ktoré im môže poškodzovať svaly.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia