Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent
20. januára 2024, 10:51
Čas čítania 1:14

Jednodňová diaľničná známka príde už čoskoro. Hrozí, že ostatné známky pre ňu zdražejú

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nový druh diaľničnej známky bude platiť len do konca dňa, v ktorom bola kúpená.

Na Slovensko prichádza dlho sľubovaná jednodňová diaľničná známka. Predávať ju začnú už koncom marca 2024. Cieľom má byť podľa ministerstva dopravy vyššia miera flexibility pre motoristov v rámci užívania spoplatnených úsekov ciest. Táto novinka však môže spôsobiť, že ostatné diaľničné známky zdražejú, upozorňuje portál Finsider

Nový druh diaľničnej známky bude platiť len do konca dňa, v ktorom bola kúpená. Šoféri si však pri kúpe môžu určiť, kedy má jednodňová diaľničná známka platiť. Jej cena bude na úrovni 5,40 eura

Nová jednodňová diaľničná známka však bude platiť jeden kalendárny deň a nie 24 hodín. Vodiči si na tento drobný rozdiel musia dávať veľký pozor, inak riskujú pokutu až do 500 eur.

Zvyšné známky môžu zdražieť

Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky však pravdepodobne zvýši cenu zvyšných diaľničných známok. Ministerstvo dopravy tvrdí, že jej zavedenie zníži výnosy z predaja diaľničných známok pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS).

Šoféri, ktorí doteraz potrebovali diaľničnú známku na jeden deň, si totiž museli kupovať desaťdňovú. Po novom si môžu vybrať lacnejšiu známku platnú len jeden deň. Očakáva sa preto, že cena zvyšných druhov známok sa zvýši. 

19. apríla 2024, 14:00 Čas čítania 1:51 Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš

„Vzhľadom na predpokladané znížené výnosy správcu výberu úhrady diaľničnej známky spôsobené zavedením nového typu tohto užívateľského poplatku je smerom do budúcna potrebné valorizovať ceny jednotlivých typov diaľničných známok s cieľom dosiahnuť relevantného a konštantného výnosu pre správcu výberu úhrad diaľničných známok, ktoré následne v zmysle zákona používa na údržbu a ďalší rozvoj diaľničnej siete,“ píše sa v doložke vplyvov.

Druh diaľničnej známkyAktuálna cena
365-dňová diaľničná známka60 eur
Mesačná diaľničná známka17 eur
Desaťdňová diaľničná známka12 eur

Pri jazde na diaľnici je povinnosťou každého vodiča mať zaobstaranú diaľničnú známku. Pokuta za jazdu bez diaľničnej známky sa pohybuje od 100 eur do 500 eur a v blokovom konaní od 50 eur do 200 eur. 

Po novom je tiež možné zmeniť chybne zadané údaje pri kúpe až do konca kalendárneho dňa, v ktorom vodič známku kúpil.

Domov
Zdieľať
Diskusia