Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
30. januára 2024 o 20:18
Čas čítania 0:32

Vtáčia chrípka extrémne zasiahla veľkochovateľov na Slovensku. Pri Komárne musia utratiť desaťtisíce vtákov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Veterinári musia zlikvidovať chov 40 000 kusov vtákov.

Na farme v Zlatnej na Ostrove pri Komárne musia utratiť približne 40-tisíc kusov hydiny. Dôvodom je vtáčia chrípka, ktorá zapríčinila úhyn niekoľkých vtákov. Podľa informácií portálu tvnoviny.sk je ďalších 160-tisíc kusov v ohrození.

„Toto je vlastne prvý prípad. Ide o farmu, ktorá produkuje násadové vajcia, ktoré následne idú do liahní, čiže nejde o produkciu mäsa a vajec na priamu konzumáciu,“ povedal riaditeľ ÚHZ Daniel Molnár. Informoval aj o tom, že výskyt vtáčej chrípky vo veľkochove na Slovensku doteraz nezaznamenali.

Celú farmu strážia policajti a je na ňu zákaz vstupu. Vtáky začali likvidovať v utorok 30. januára a denne dokážu zabiť približne 8- až 10-tisíc kusov. Vtáčia chrípka chovateľom spôsobila veľké škody. 

„Straty sa rátajú podľa veľkosti fariem a rátajú sa aj v 100-tisícoch eur a pri obrovských farmách to môžu byť aj milióny eur,“ povedal Molnár.

sliepky
Zdroj: TASR/Jana Ďurašková
Domov
Zdieľať
Diskusia