Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
31. januára 2024, 9:37
Čas čítania 1:22

AKTUÁLNE: Igor Matovič bude kandidovať na post prezidenta. Za hnutie Slovensko majú ešte jedného adepta

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hnutie Slovensko uskutočnilo brífing na tému „Postup hnutia v prezidentských voľbách“.

Za hnutie Slovensko chce kandidovať na prezidenta jeho líder Igor Matovič. O prezidentský palác chce zabojovať aj historik Patrik Dubovský. Poslanci Národnej rady SR z klubu Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia sa podpísali pod oba návrhy.

Matovič na tlačovej konferencii priblížil, že Dubovský je kandidátom Za ľudí a KÚ. Záujemcovia o prezidentskú kandidatúru museli svoje kandidatúry odovzdať do utorka 30. januára do polnoci.

V druhom kole volieb sa Matovič už nevidí 

Matovič chce podľa svojich slov kandidatúrou prispieť k hľadaniu pravdy. Zdôraznil, že ľuďom treba dopriať, aby mohli v prvom kole voliť v súlade so svojím svedomím. „Ideme pomôcť v prvom rade ľuďom, aby mali dosť informácií, aj kandidátom ideme okoreniť kampaň,“ uviedol. Zdôraznil, že nechce byť prezidentom a ani ním nebude. Kandidatúry sa vzdať nemieni.


Matovič deklaruje, že svojou kandidatúrou nechce škodiť kandidátovi Ivanovi Korčokovi, no aj jemu chce „v mene ľudí“ dávať otázky. „Hlásim sa do boja, chcem držať chrbát demokratickému kandidátovi, chcem vytvoriť koridor pravde a klásť možno aj nepríjemné, ale adekvátne otázky,“ doplnil. Nie je podľa neho vylúčené, že hnutie Slovensko podporí v druhom kole Korčoka.

Návrhy preskúma Pellegrini 

Návrhy sa podávali predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu, ktorý do 14 dní od doručenia návrhu na kandidáta preskúma, či spĺňa podmienky ustanovené zákonom. Pri podaní návrhu v posledný možný deň tak lehota na preskúmanie uplynie 13. februára.


Právo navrhnúť kandidáta na prezidenta majú poslanci Národnej rady SR a taktiež občania Slovenskej republiky. V prípade občianskeho návrhu kandidáta sa návrh podáva formou petície podpísanej najmenej 15 000 občanmi, ktorí majú právo voliť do Národnej rady SR. V prípade poslaneckého kandidáta musí návrh svojím podpisom podporiť najmenej 15 poslancov Národnej rady SR. Kandidovať môže podľa zákona každý občan Slovenskej republiky s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov.

Prezidentské voľby 2024

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude.


Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala. Kandidáti na ňu môžu minúť pol milióna eur. Kampaň sa skončí 48-hodinovým moratóriom.

Domov
Zdieľať
Diskusia