Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. februára 2024, 19:24
Čas čítania 0:59

AKTUÁLNE: Britský kráľ Karol III. má rakovinu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V súčasnosti už začal s liečbou.

Britskému kráľovi Karolovi III. diagnostikovali rakovinu, oznámil v pondelok Buckinghamský palác. Nespresnil, o aký druh rakoviny ide, údajne to však nie je rakovina prostaty. Kráľ sa zároveň v pondelok začal podrobovať liečbe. 


„Počas nedávneho vyšetrenia kráľa súvisiaceho s nezhubným zväčšením prostaty bol zaznamenaný samostatný problém, ktorý vyvoláva obavy. Následné diagnostické testy identifikovali formu rakoviny,“ uviedol Buckinghamský palác vo vyhlásení.


Lekári 75-ročnému kráľovi odporučili, aby na čas liečby odložil svoje verejné vystúpenia. Podľa BBC sa očakáva, že ho zastúpia iní vysokopostavení členovia kráľovskej rodiny. Naďalej sa však bude venovať štátnym záležitostiam zo svojho úradu.


Karol „je pozitívne naladený a teší sa na čo najskorší návrat k verejnej službe“, uviedol palác. Ešte v nedeľu sa kráľ objavil na bohoslužbe v Sandringhame, kde zamával davom.

Presne pred týždňom ho prepustili zo súkromnej nemocnice The London Clinic, v ktorej absolvoval operáciu v súvislosti so zväčšenou prostatou. Pár dní predtým prepustili z tej istej nemocnice po takmer dvoch týždňoch aj Catherine, princeznú z Walesu, ktorá podstúpila operáciu v oblasti brucha.


Britský panovník sa „rozhodol oznámiť svoju diagnózu, aby zabránil špekuláciám a v nádeji, že to pomôže verejnosti pochopiť všetkých ľudí s rakovinou na celom svete“, uvádza sa vo vyhlásení Buckinghamského paláca.


Predtým sa kráľ podobným spôsobom snažil povzbudiť mužov, aby si dali vyšetriť prostatu podľa odporúčaní verejného zdravotníctva. Britská Národná zdravotná služba následne na svojej webovej stránke zaznamenala prudký nárast vyhľadávaní výrazu „zväčšená prostata“. Karol III. prostredníctvom hovorcu odkázal, že je veľmi rád, že jeho diagnóza má pozitívny vplyv na zdravotné povedomie verejnosti.

Kráľ Karol III.
Kráľ Karol III. Zdroj: Pexels/cottonbro
Domov
Zdieľať
Diskusia