Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Samuel Valent TASR
6. februára 2024, 15:04
Čas čítania 0:53

Fico a ministri si navýšili platy. Predseda vlády si prilepší o tisíce eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyplýva to z návrhu premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý v utorok schválila vláda.

Paušálne náhrady členov vlády, ktoré dostávajú navyše k svojmu platu, sa budú určovať novým spôsobom. Kým v minulosti boli stanovené pevnou sumou, po novom sa budú odvíjať od priemernej mzdy v národnom hospodárstve. V dôsledku toho sa oproti minulosti zvýšia. Vyplýva to z návrhu premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý v utorok schválila vláda.

Robert Fico tak bude poberať paušálnu náhradu vo výške 4,5-násobku priemernej mzdy, teda 5 868 eur. Táto suma sa pripočíta k jeho základnému platu 4 590 eur a k príplatku za premiérsky post vo výške 746 eur. Po novom tak celkovo zarobí 11 204 eur. Podpredseda vlády získa 3,5-násobok. Radový minister dostane 3,1-násobok priemernej nominálnej mesačnej mzdy, teda 4042,4 eura.

Výšku paušálnych náhrad menia prvýkrát od roku 2001

Vláda v schválenom uznesení zdôraznila, že naposledy boli paušálne náhrady určené ešte v roku 2001 a nezodpovedajú tak reálnej ekonomickej a finančnej situácii, ako ani výrazne zvýšeným požiadavkám na prácu členov vlády.

Pravidelne pritom absolvujú výjazdové rokovania kabinetu, nemajú nárok na žiadne náhrady pri tuzemských cestách a všetky náklady spojené s ubytovaním a so stravovaním si tak platia z paušálnych náhrad.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Vláda v materiáli zároveň pripomenula, že na základe zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov patrí členovi vlády plat vo výške 1,5-násobku platu poslanca Národnej rady (NR) SR, čím sa zvýrazňuje vyššia miera politickej a právnej zodpovednosti člena vlády v porovnaní s poslancom.

Späť
Zdieľať
Diskusia