Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
7. februára 2024, 20:19
Čas čítania 0:32

Zdravotníci upozorňujú na šírenie smrteľnej hubovej infekcie. Nebezpečná pleseň môže napadnúť mnohé časti tela

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V prípade, že sa infekcia z huby u človeka rozvinie, spôsobí zápal.

V USA sa šíri nebezpečná plesňová infekcia Candida auris. V štáte Washington už evidujú štyroch nakazených, pričom infekcia môže byť smrteľne nebezpečná, informuje NBC News.

Podľa portálu žiadny z pacientov nemá príznaky. Napriek tomu ich museli v nemocnici izolovať od populácie a zabrániť tak jej šíreniu. Ako uvádza Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, plesňovú infekciu môžu prenášať aj ľudia bez príznakov.

Výskyt Candidy auris v nemocniciach zdravotníci monitorujú od roku 2016. Veľký výskyt nebezpečnej infekcie ich však začal trápiť až v poslednom období. Huba väčšinou postihuje ľudí so slabším imunitným systémom. Infekcia je odolná voči bežným liekom.

„Candida auris môže spôsobiť infekcie v rôznych častiach tela, napríklad v krvnom obehu, v otvorených ranách a ušiach. Príznaky závisia od miesta a závažnosti infekcie. Môžu byť podobné príznakom infekcie spôsobenej baktériami,“ informuje Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb

Nemocnica.
Nemocnica. Zdroj: rawpixel.com/U.S. Navy Medicine
Domov
Zdieľať
Diskusia