Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová
9. februára 2024, 13:29
Čas čítania 0:53

Pozor na zmeny v dopravných predpisoch. Od apríla nebudú platiť viaceré zaužívané pravidlá

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo vnútra chce zjednotiť systém značenia na cestách.

Slovenskí vodiči si budú musieť dať od apríla 2024 pozor na zmeny v dopravnej vyhláške. Najväčšia zmena sa dotkne zvislého aj vodorovného značenia a pravidiel na križovatke, informuje portál MT Trenčín.

Ministerstvo vnútra informovalo o tom, že chce zjednotiť pravidlá na cestách. Najväčšou zmenou pre šoférov bude to, že križovatka už nebude ukončovať príkazové a zákazové značky. 

„Značka o najvyššej dovolenej rýchlosti a zákaze predchádzania vrátane zákazu predchádzania pre nákladné vozidlá bude v priamom smere platiť až po značku, ktorá tento zákaz ukončí. To znamená, že nie po najbližšiu križovatku,“ vysvetlilo Ministerstvo vnútra SR.

Ďalšou zmenou bude, že značka o začiatku alebo konci obce neukončí dovolenú rýchlosť. Od apríla bude pred každou obcou osadená tabuľa s maximálnou dovolenou rýchlosťou. Na konci obce ju ukončí príslušná značka.  

Pozor na pozdĺžnu súvislú čiaru

Od apríla budú môcť vodiči pozdĺžnu súvislú čiaru prechádzať iba pri obchádzaní prekážky cestnej premávky. Preto je potrebné dávať si pozor pri odbočovaní z hlavnej cesty na pozemok. V prípade, ak nebude čiara prerušená, vodič nemôže odbočiť.

19. apríla 2024, 14:00 Čas čítania 1:51 Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš

Novinkou bude aj to, že pozdĺžne žlté čiary, ktoré znamenali zákaz státia a zastavenia, už nebudú platiť, pretože žltou farbou sa značia dočasné vodorovné značky. 

Od apríla bude zmena aj v signalizačnou znamení. „Signály zelenej farby v tvare šípky na semafore budú mať pre vodičov rovnaký význam, a to vrátane doplnkového signálu v tvare šípky,“ ozrejmil rezort.

značky
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia