Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eva Thonhauserová
10. februára 2024, 7:42
Čas čítania 0:38

Slovákov musia zastúpiť vodiči zo zahraničia, aby zachránili fungovanie MHD. Dopravné podniky majú veľký problém

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Problémom je plat, ale aj vek profesionálnych slovenských vodičov.

Slovensko bojuje s nedostatkom vodičov MHD. Vláda chce časť problému riešiť tým, že na pozície vodičov zamestná pracovníkov „tretích krajín“, teda vodičov pochádzajúcich mimo Európskej únie, informuje RTVS.

Nezáujem o prácu vodiča 

Ku koncu decembra roku 2023 zaznamenalo ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny až 1 168 voľných pracovných miest na pozíciu vodičov MHD. Vláda uvoľnila viac pracovných víz pre potencionálnych šoférov z tretích krajín. Neslovenskí vodiči žijúci nejaký čas v našej krajine môžu o pracovné víza požiadať na ministerstve vnútra. 

Dôvodom, prečo je o prácu vodiča MHD nezáujem, je v prvom rade nedostatočné finančné ohodnotenie. Podľa Ivana Horvátha, predsedu Základnej odborovej organizácie Dopravného podniku mesta Košice, sa podcenilo mzdové ohodnotenie tým, že benefity, ktoré zaručuje zákon, a to sú príplatky, nahrádzajú mzdu. 

Problémom je aj vek 

Ďalší z problémov, s ktorým bojuje rezort práce, je aj vek vodičov. Priemerný vek slovenských profesionálnych vodičov prekračuje hranicu 50 rokov a aj práve preto chce dať ministerstvo práce viaceré príležitosti vodičom z tretích krajín. 

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia