Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
11. februára 2024, 8:13
Čas čítania 1:03

Kráľ Karol III. adresoval prvé slová po diagnostikovaní rakoviny: Začal liečbu a dal si pauzu od verejných povinností

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Jeho povinnosti na určitých podujatiach prevzali vysokopostavení členovia kráľovskej rodiny vrátane kráľovnej Kamily a princa Williama.

Britský kráľ Karol III. v sobotu vo svojom prvom vyhlásení od diagnostikovania rakoviny vyjadril svojim priaznivcom „srdečné poďakovanie“.


„Chcel by som sa čo najsrdečnejšie poďakovať za mnohé odkazy podpory a želania, ktoré som v uplynulých dňoch dostal. Ako vedia všetci, ktorých postihla rakovina, takéto láskavé myšlienky sú tou najväčšou útechou a vzpruhou,“ odkázal Karol III.


„Je rovnako povzbudivé počuť, ako šírenie informácií o mojej vlastnej diagnóze pomohlo podporiť pochopenie tohto ochorenia v radoch verejnosti a osvetliť prácu všetkých organizácií, ktoré podporujú pacientov s rakovinou a ich rodiny v Spojenom kráľovstve i vo svete,“ uviedol v posolstve 75-ročný panovník.


„Môj celoživotný obdiv k ich neúnavnej starostlivosti a obetavosti je o to väčší, že som to zažil osobne,“ napísal kráľ v liste, ktorý bol zverejnený na jeho webovej stránke, ako aj na účte kráľovskej rodiny na sociálnej sieti X.

Dal si pauzu od verejných povinností

Buckinghamský palác v pondelok oznámil, že Karolovi III. diagnostikovali rakovinu, začal sa liečiť a dal si pauzu od verejných povinností. Palác typ rakoviny nešpecifikoval, ale predpokladá sa, že nejde o rakovinu prostaty.


Táto diagnóza prišla len 17 mesiacov po tom, ako sa Karol III. ujal vlády po smrti svojej 96-ročnej matky, kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela 8. septembra 2022.


Kráľ sa momentálne zdržiava vo svojom vidieckom sídle Sandringham House, dopĺňa stanica BBC News. Rakovinu mu zistili v januári, keď sa liečil zo zväčšenej prostaty. Jeho povinnosti na určitých podujatiach prevzali vysokopostavení členovia kráľovskej rodiny vrátane kráľovnej Kamily a princa Williama.

Kráľ Karol III.
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia