Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
13. februára 2024, 8:14
Čas čítania 1:39

Tri európske krajiny spoja svoje sily proti Rusku. Prezradili výsledky rokovaní o bezpečnostnej situácii

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dohodli sa na spoločnom výstražnom mechanizme proti ruským trollingovým útokom, ale aj o celkovej bezpečnostnej architektúre v Európe.

Francúzsko, Nemecko a Poľsko chcú spolupracovať v boji proti ruským dezinformačným snahám, uviedli v pondelok po stretnutí neďaleko Paríža ministri zahraničných vecí týchto troch európskych krajín. Okrem iného však riešili témy celkovej spoločnej obrany a bezpečnostnej architektúry v Európe.

Paríž, Berlín a Varšava sa dohodli na spoločnom výstražnom mechanizme proti ruským trollingovým útokom, informoval šéf francúzskej diplomacie Stéphane Séjourné po stretnutí s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou a ich poľským rezortným kolegom Radoslawom Sikorským.

Za terče útokov považujú aj olympijské hry v Paríži

Ministri uviedli, že ich krajiny sa stali obeťami rovnakej ruskej destabilizačnej stratégie a chcú sa spoločne brániť. Za možné terče takýchto útokov sú pritom považované predovšetkým nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu a olympijské hry v Paríži. 

„Rusko sa snaží zničiť európsku jednotu,“ povedal Séjourné. Dodal, že Francúzsko odhalilo sieť webov, ktorá šíri propagandu Kremľa na Západe, zloženú z takmer 200 webových stránok.

12. februára 2024, 19:18 Čas čítania 1:07 Nemecko vyzýva Európu: Musíme rýchlo a masívne zvýšiť výrobu zbraní. Kancelár Scholz tvrdí, že iba tak je možné zaistiť mier Nemecko vyzýva Európu: Musíme rýchlo a masívne zvýšiť výrobu zbraní. Kancelár Scholz tvrdí, že iba tak je možné zaistiť mier

Rokovali o bezpečnostnej spolupráci

Ministri rokovali aj o prehĺbení bezpečnostnej spolupráce. Šéfka nemeckej diplomacie uviedla, že Nemecko, Francúzsko a Poľsko sa chcú pohnúť vpred smerom k spoločnej obrane a bezpečnostnej architektúre v Európe.

Podľa Baerbockovej je potrebné lepšie prepojiť národné systémy krajín Európskej únie a do budúcna iniciovať spoločné obstarávania a projekty v obrannom sektore. Na pozadí vojny na Ukrajine chce viac prepojiť aj operačné kapacity jednotlivých krajín.

„Ak si (ruský prezident Vladimir) Putin myslí, že naša sila slabne a podpora mizne, úplne sa mýli,“ povedala ministerka. Zároveň poukázala na statočný boj Ukrajincov. „Už dva roky stojíme ruka v ruke po ich boku a budeme v tom pokračovať tak dlho, ako to Ukrajinci budú potrebovať,“ povedala.

Možné zefektívnenie pomoci pre Ukrajinu podľa nej závisí aj od toho, ako úzko dokážu Nemecko, Francúzsko a Poľsko vojensky spolupracovať v nasledujúcich mesiacoch alebo v prípade potreby aj rokoch. Ministri okrem toho podľa agentúry AP rokovali aj o oživení tzv. Weimarského trojuholníka – aliancie Nemecka, Francúzska a Poľska, ktorá vznikla v roku 1991 s cieľom spolupracovať na európskych záležitostiach.

Odhalili sieť webov 

Francúzska vládna agentúra Viginumpre pre boj proti zahraničným hrozbám na internete v oznámila, že odhalila sieť kremeľských propagandistických webových stránok. Sieť je „štruktúrovaná a koordinovaná“ so zameraním sa na Európu a Spojené štáty.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Sieť s krycím názvom „Portal Kombat“ tvorí 193 webových stránok. Navzájom sa na seba podobajú a „šíria proruský obsah určený medzinárodnému publiku“, predovšetkým v krajinách podporujúcich Ukrajinu.

Zdroj z francúzskej diplomacie povedal novinárom, že hlavným cieľom siete bolo ospravedlňovať vojnu Ruska na Ukrajine. Jej obsah je „silno ideologicky zaujatý“. „Má naratívy, ktoré sú jasne nepravdivé alebo zavádzajúce,“ upozornil zdroj.

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphan Séjourné, nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski.
Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphan Séjourné, nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia