Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
12. februára 2024, 19:18
Čas čítania 1:07

Nemecko vyzýva Európu: Musíme rýchlo a masívne zvýšiť výrobu zbraní. Kancelár Scholz tvrdí, že iba tak je možné zaistiť mier

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Olaf Scholz vyzval na zvýšenie výroby zbraní v Európe.

Európa musí rýchlo a masívne zvýšiť výrobu zbraní. Vyhlásil to v pondelok nemecký kancelár Olaf Scholz s tým, že európsky kontinent nezažíva obdobie mieru. 

Európske krajiny musia spojiť svoje objednávky a finančnú podporu, aby poskytli obrannému priemyslu záruky na ďalšie desaťročia, uviedol Scholz. Spravil tak počas ceremónie pri príležitosti položenia základov novej muničnej továrne nemeckej zbrojárskej spoločnosti Rheinmetall.

„Toto je naliehavo nevyhnutné, pretože bolestivou skutočnosťou je, že nežijeme v časoch mieru,“ uviedol nemecký kancelár, poukazujúc na vojnu na Ukrajine. „Musíme sa pohnúť od výroby k masovej produkcii zbraní... Tí, ktorí chcú mier, musia byť schopní odstrašiť nepriateľa,“ domnieva sa.

„Tanky, húfnice, vrtuľníky a systémy protivzdušnej obrany nie sú naskladané na poličkách. Ak na nich roky nie sú objednávky, potom sa nevyrábajú,“ upozornil Scholz.

Nemecko sa chce stať veľkým výrobcom zbraní

Nemecko bolo v posledných desaťročiach obozretné, čo sa týka jeho ozbrojených síl i zbrojného priemyslu vzhľadom na jeho vojenskú minulosť. No invázia Ruska na Ukrajinu v roku 2022 Nemecko prinútila prehodnotiť svoje pacifistické sklony plynúce z druhej svetovej vojny a stať sa zástancom znovuzbrojenia.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Nemecko je v súčasnosti druhým najväčším dodávateľom zbraní pre Ukrajinu, pričom Scholz nahlas vyzýva ostatné krajiny EÚ, aby takisto viac prispievali.

Udalosti na Ukrajine rozhodnú o tom, či má budúcnosť naše mierové usporiadanie a svet založený na pravidlách, uviedol v pondelok Scholz. Rusko podľa neho nesmie uspieť v snahe pohltiť svojho suseda silou.

Nová továreň Rheinmetallu pri obci Unterlüs v Dolnom Sasku začne fungovať v roku 2025 a spočiatku má vyrábať 50-tisíc delostreleckých granátov ročne. Postupne sa má jej produkcia zvyšovať až na 200-tisíc delostreleckých granátov za rok. Cieľom novej továrne je podľa šéfa firmy Armina Pappergera pomôcť Nemecku zabezpečiť si „strategickú suverenitu v oblasti veľkokalibrovej munície“.

scholz
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia