Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent
13. februára 2024, 11:47
Čas čítania 0:37

K Zemi mieri mŕtvy satelit. Vedci nevedia s istotou určiť, kde dopadne

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ide o družicu Európskej vesmírnej agentúry (ESA) European Remote Sensing 2 (ERS-2).

Vo februári 2024 na Zem dopadne nefunkčný satelit. Vedci nevedia presne určiť miesto pádu, ale s vysokou pravdepodobnosťou predpokladajú, že do atmosféry vstúpi nad oceánom, informuje Space.com. Do atmosféry zrejme vstúpi približne 19. februára. 

Ide o družicu Európskej vesmírnej agentúry (ESA) European Remote Sensing 2 (ERS-2). Na obežnú dráhu Zeme ju vypustili v apríli 1995. Predstavitelia ESA uviedli, že ERS-2 bola najsofistikovanejšou kozmickou loďou na pozorovanie Zeme, akú kedy Európa vyvinula a poslala na obežnú dráhu.

Svoju činnosť ukončila v roku 2011. V tom istom roku potom vykonala manévre, vďaka ktorým došlo k zníženiu jej výšky zo 785 kilometrov na 573 km. Cieľom bolo minimalizovanie rizika kolízie s inými satelitmi alebo vesmírnym odpadom.

Satelit aktuálne váži 2 294 kilogramov. Európska vesmírna agentúra uviedla, že satelit pri dopade zrejme nikoho nezraní. Podobný vesmírny odpad sa totiž do zemskej atmosféry dostáva takmer každý týždeň. „Ročné riziko zranenia jednotlivca vesmírnym odpadom je nižšie ako 1 ku 100 miliardám,“ informuje ESA. 

Ilustrácia satelitu ESA ERS-2 na obežnej dráhe Zeme.
Ilustrácia satelitu ESA ERS-2 na obežnej dráhe Zeme. Zdroj: ESA
Domov
Zdieľať
Diskusia