Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
14. februára 2024, 9:09
Čas čítania 0:40

Mnohým Slovákom prídu vo februári vyššie výplaty. Niektorí si prilepšia aj o desiatky eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Od nového roka rezort práce zvýšil výšku minimálnej mzdy aj príplatky. Takisto stúpla aj nezdaniteľná časť základu dane.

V dôsledku zvýšenia minimálnej mzdy zo 700 eur na sumu 750 eur stúpne aj výška príplatkov. Minimálna hodinová mzda narástla z 4,023 eura na 4,31 eura. Keďže rezort práce zvýšil minimálnu mzdu od januára 2024, pracujúcim prídu vyššie výplaty už v mesiaci február. Mnohí Slováci preto dostanú už tento mesiac o niečo vyššiu výplatu, upozornila Užitočná pravda.

Zvýšenie príplatkov

  • Práca v noci: z pôvodnej sumy 1,609 eura na hodinu bude po novom zamestnanec dostávať 1,724 eura na hodinu 
  • Práca v sobotu: z pôvodných 2,0115 eura na hodinu bude po novom zamestnanec dostávať 2,155 eura na hodinu 
  • Práca v nedeľu: z pôvodných 4,023 eura na hodinu bude po novom zamestnanec dostávať 4,31 eura na hodinu 

Nezdaniteľná časť základu dane je vyššia 

Nezdaniteľná časť základu dane sa viaže na výšku životného minima. Životné minimum dnes predstavuje sumu 268,88 eura mesačne a z tejto sumy zamestnanci neplatia daň. Keďže sa od nového roka zvýšila nezdaniteľná časť základu dane, aj táto zmena znamená to, zamestnancom prídu vo februári o niečo vyššie výplaty.

12. februára 2024, 17:03 Čas čítania 0:36 KALKULAČKA: Vypočítaj si výšku daňového bonusu na dieťa v roku 2024. Na akú sumu máš nárok? KALKULAČKA: Vypočítaj si výšku daňového bonusu na dieťa v roku 2024. Na akú sumu máš nárok?
Domov
Zdieľať
Diskusia