Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Samuel Valent
16. februára 2024 o 20:14
Čas čítania 0:49

Starosta obce na východe Slovenska si za verejné peniaze kúpil drahý nábytok a luxusné auto. Celú situáciu už preverujú úrady

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Celkovo si zaobstaral položky za približne 76-tisíc eur.

Medzinárodná mimovládna organizácia Tranasparency International upozornila na podozrivé nákupy starostu obce Jarovnice v okrese Sabinov, ktorý si z verejných peňazí kupoval luxusné položky. Konkrétne išlo o auto za vyše 48-tisíc eur a nábytok do pracovne za takmer 28-tisíc, ktorého súčasťou je aj vitrína na televízor, informovala RTVS.

„Jednoducho sme dali verejnú súťaž, dali sme kritériá, ktoré potrebujeme, aby všetko auto spĺňalo. Je to kvôli bezpečnosti, veď ja tu nechodím iba po Jarovniciach, po Prešove, Sabinove,“ vyjadril sa starosta obce Florián Giň. Podľa jeho slov nákup odsúhlasili samotní poslanci.

Transparency International ďalej poukázala na limity, ktoré musia štátni úradníci pri kúpe auta dodržiavať. „Tam sú tie limity odstupňované od 12-tisíc bez DPH pre bežného úradníka až po 48-tisíc pre tých najvyšších úradníkov. To znamená, že starosta Jarovníc si kúpil auto, ktoré je v podstate v cenovej hladine pre najvyšších štátnych úradníkov,“ uviedla projektová koordinátorka Transparency International Martina Hilbertová.

Podozrivé nákupy overí kontrolórka obce

Obec tvrdí, že starosta už auto nevyužíva a jazdí na svojom súkromnom. „To nové superbečko dal do užívania zamestnancom, najmä na dlhšie cesty,“ objasnil rozvojový manažér obce Jarovnice Michal Šľachta.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Podľa Hilbertovej je otázkou, či naozaj potreboval nové auto. Celú situáciu preverí hlavná kontrolórka obce Jarovnice Eva Harsághy. Závery kontrol by mala mať hotové o štyri týždne.

Domov
Zdieľať
Diskusia