Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
21. februára 2024, 17:46
Čas čítania 0:48

Tisíce Slovákov si pripomínajú výročie vraždy Jána a Martiny. Po celom Slovensku aj v zahraničí prebiehajú zhromaždenia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zhromaždenia prebiehajú v 30 slovenských a v 9 zahraničných mestách.

Po celom Slovensku aj v zahraničí sa konajú zhromaždenia pri príležitosti šiesteho výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Organizuje ich iniciatíva Za slušné Slovensko. 

Príhovor rodičov zosnulého páru 

V Bratislave sa na Námestí slobody zhromaždili stovky ľudí. Na začiatku si pamiatku zavraždeného novinára a jeho snúbenice pripomenuli ľudia minútou ticha. Neskôr na pódiu vystúpili rodičia Jána a Martiny. Ako prvý rečnil otec Jána Kuciaka Jozef Kuciak. „Ďakujeme, že nám pomáhate v našom boji za spravodlivosť pre naše deti,“ uviedol pán Kuciak. 

Pred davmi ľudí vystúpila aj mama zavraždenej Martiny a spolu s rodičmi Jána Kuciaka vyzvali premiéra Roberta Fica na stretnutie. Ten totiž tvrdí, že má informácie týkajúce sa vraždy mladého páru. Z davu sa ozývali heslá ako „Fico do basy“,  „Sme s vami“ či „Nebudeme ticho“. 

Slová novinárov i umelcov 

Ako ďalší vystúpili zástupcovia médií z viacerých slovenských médií. Prišli aj novinári z Investigatívneho centra Jána Kuciaka. Na pódiu odznela pieseň, ktorú zaspievala Katka Koščová a na klavíri ju sprevádzal Daniel Špiner. Koščová po piesni predniesla aj príhovor a po nej rečnil slovenský herec Richard Stanke. 

Okrem slovenských miest sa pietne zhromaždenia organizujú aj v deviatich zahraničných miestach, ako napríklad v Osle, Paríži či v Haagu. 

Mapa združení.
Mapa združení. Zdroj: Facebook (Za slušné Slovensko)
Protestujúci počas zhromaždenia iniciatívy Za slušné Slovensko na 6. výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v Bratislave 21. februára.
Protestujúci počas zhromaždenia iniciatívy Za slušné Slovensko na 6. výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v Bratislave 21. februára. Zdroj: Refresher
Domov
Zdieľať
Diskusia