Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
23. februára 2024, 8:15
Čas čítania 0:43

Slovenský miliardár hlási veľkú stratu: Investičný fond spadol o viac ako tretinu, investovali doň mnohí Slováci

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pred fondom varovala aj Národná banka Slovenska.

Realitný fond CE REIF, ktorý patrí developerskej skupine HB Reavis, spadol o 32 percent. Spoločnosť Slováka Ivana Chrenka sa len nedávno otvorila aj pre drobných investorov a precenila svoj majetok, informuje portál Aktuality.sk.

Napriek tomu, že investovanie do realít mnohí Slováci obľubujú, tento krok je podľa portálu ukážkou toho, že aj „bezpečná“ investícia môže utrpieť veľké straty. Spoločnosť tvrdí, že na vine sú zvýšené úrokové sadzby, ale aj odchod niekoľkých väčších nájomcov komerčných budov. Tých spoločnosť ešte nenahradila. 

Podľa portálu Index sa hodnota akcií znížila z 1 321 na 889 eur. Obrovský pokles by mohol podľa mnohých znamenať, že fond nehnuteľnosti ocenil nerealisticky. 

Národná banka Slovenska pred investovaním varovala už v novembri 2023, keď fond znížil minimálnu výšku investície z 50-tisíc na 10-tisíc eur. NBS tvrdila, že spoločnosti v realitnom biznise majú väčšiu mieri zadlženosti, upozornil portál Z Regiónu.sk

Fond vlastní slovenský miliardár

Vlastníkom fondu je miliardár a jeden z najbohatších Slovákov Ivan Chrenko. Podľa svetového miliardárskeho rebríčka sa môže pochváliť majetkom v celkovej hodnote 1,7 miliardy eur. Tie sa mu podarilo zarobiť aj vďaka developerskej skupine HB Reavis, ktorá prenajíma najmä kancelárske budovy. 

Zdražejú hypotéky znova?
Zdražejú hypotéky znova? Zdroj: Unsplash/Dusan Veverkolog
Domov
Zdieľať
Diskusia