Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent
25. februára 2024, 14:29
Čas čítania 0:51

Čechom sa oplatilo pomáhať Ukrajincom. Tento rok im zarobili už dvojnásobne viac, než štát zaplatil za ich dávky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Za dva roky od začiatku vojny na Ukrajine získalo v Česku ochranu až 384-tisíc ukrajinských utečencov.

Pomáhanie utečencom z Ukrajiny sa Českej republike vyplatilo. Vyplýva to z údajov prezentovaných ministerstvom práce a sociálnych vecí. Štátu tento rok priniesli dvakrát viac peňazí, než aká bola výška dávok na ich podporu, informuje TN CZ.

V roku 2024 zatiaľ Ukrajinci vyčerpali 900 miliónov korún (35,4 milióna eur) zo štátnej pokladnice. Na ich daniach však Česi vybrali už 1,9 miliardy korún (74,9 milióna eur). Prispieva k tomu fakt, že v súčasnosti v Česku pracujú až tri štvrtiny všetkých utečencov v produktívnom veku.

„Dáta nám jasne ukazujú, že hlavne vďaka veľkému zapojeniu do pracovného trhu začínajú utečenci vyrovnávať celkovú bilanciu. Tá sa v minulom roku vyrovnala, pretože výrazne posilnili príjmy, najmä z odvodov na poistné,“ povedal minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka.

Štátu priniesli dvakrát viac peňazí

Narážal tak na dáta, ktoré ukazujú, že na konci roka boli výdavky Českej republiky na Ukrajincov 21,6 miliardy korún (850 miliónov eur), zatiaľ čo z príjmov z ich práce získali 21 miliárd korún (828 miliónov eur). K vyrovnaniu bilancie prispieva najmä zrušenie časti príspevkov, na ktoré mali Ukrajinci spočiatku nárok.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Za dva roky od začiatku vojny na Ukrajine získalo v Česku ochranu až 384-tisíc ukrajinských utečencov. Najväčšie výdavky na nich mali v roku 2022 počas migračnej vlny. Česká vláda im ponúka útočisko či sociálne dávky, čo sa ukázalo ako výhodné.  

Domov
Zdieľať
Diskusia