Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
26. februára 2024, 17:52
Čas čítania 0:33

Ambulancie hromadne hrozia, že budú od pacientov pýtať poplatky. Štát žiadajú o viac financií

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V prípade, že sa nezvýšia zdroje pre ambulantný sektor, zavedú sa poplatky.

V prípade, že sa nezvýšia zdroje pre ambulantný sektor, pristúpi sa od apríla k plošnému zavedeniu poplatkov. Upozornila na to Asociácia súkromných lekárov SR. Poukázala pritom na vyhlášku k prerozdeleniu peňazí pre zdravotníctvo, ktorá podľa nej prináša nedostatočné financovanie ambulantného sektora.

„Je obrovským sklamaním, že štát hodil ambulantný sektor cez palubu. V tejto situácii preto opäť zdôrazňujeme, že na postoj štátu k ambulantnému sektoru doplatia predovšetkým pacienti. Pokiaľ ambulantný sektor a tiež diagnostické pracoviská nebudú mať garantovaný rovnaký medziročný nárast ako ústavné zariadenia, ambulantní lekári pristúpia k plošnému zavedeniu poplatkov od apríla 2024,“ poznamenala na sociálnej sieti.

Asociácia zároveň skonštatovala, že piatkové rokovanie k vyhláške potvrdilo, že ambulantný sektor nemá v tomto roku garantované žiadne zvýšenie zdrojov. „Medziročný nárast je v záporných číslach, takže zaznamenávame medziročný pokles. To, že sa nárast spomína v dôvodovej správe, nie je právne záväzné,“ uzavrela.

ambulancia
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš
Domov
Zdieľať
Diskusia