Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
26. februára 2024, 18:34
Čas čítania 1:00

NATO organizuje veľké vojenské cvičenie s 90-tisíc vojakmi. Program bude simulovať reakciu NATO na útok

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V Poľsku odštartovalo vojenské cvičenie Dragon 2024 ako súčasť manévrov NATO.

Poľské ozbrojené sily odštartovali vojenské cvičenie Dragon 2024. Ide o súčasť rozsiahlejších manévrov Severoatlantickej aliancie (NATO) Steadfast Defender, na ktorých sa dokopy zúčastní 90-tisíc vojakov.

Na poľskom cvičení Dragon-24 participuje 15-tisíc vojakov, 3 500 kusov vojenskej techniky a 5-tisíc vojakov z deviatich členských štátov NATO vrátane Británie, Španielska, Turecka a Albánska.

„Budú nacvičovať spoluprácu a plnenie bojových úloh na zemi, vo vzduchu a na mori... vojenské operácie sa budú vykonávať aj v kybernetickom priestore,“ citovala agentúra PAP vyhlásenie generálneho štábu poľských ozbrojených síl (DRGSZ).

Manévre Dragon-24 budú skúškou poľskej armády a jej schopnosti reagovať na potenciálnu viacrozmernú krízu ozbrojeného charakteru, uvádza sa v tlačovej správe, podľa ktorej tieto cvičenia prispejú k posilneniu odstrašujúceho a obranného potenciálu Aliancie a preukážu silu a odhodlanie, ktoré vyplývajú z jej jednoty.

DRGSZ varoval pred zvýšenými presunmi vojenskej techniky po cestách po celom Poľsku, ktoré budú prebiehať až do konca mája. Samotné cvičenie Dragon-24 má trvať do 14. marca.

Na manévroch Steadfast Defender 2024 sa zúčastní až 90-tisíc vojakov

Manévre Steadfast Defender 2024 sú najväčšie od čias studenej vojny, konkrétne od cvičenia Reforger z roku 1988. Dovedna sa na nich zúčastní približne 90-tisíc vojakov zo všetkých 31 členských štátov Aliancie a Švédska ako partnerskej krajiny.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Toto cvičenie potrvá štyri mesiace – od 31. januára do 31. mája. Zapoja sa doň aj stovky kusov techniky a 50 plavidiel. Program cvičenia je navrhnutý tak, aby simuloval reakciu NATO na útok. Manévre budú pozostávať zo série na seba nadväzujúcich cvičení, ktoré sa budú konať v lokalitách od Severnej Ameriky po východné krídlo NATO.

nato
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia